Biologische voeding valt door de mand: vaak 'ongezonder' dan gewone variant

Producten die verkocht worden met de benaming ‘bio’ zijn lang niet altijd gezonder dan producten die niet ‘bio’ zijn. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Franse consumentenorganisatie INC. Die legde een aantal populaire producten uit de supermarkt naast elkaar, waarbij de biologische variant werd steeds vergeleken met de ‘gewone’ variant. Meer hierover in het AD.

Zo blijkt de biologische groentesoep van Knorr maar 40 procent groente te bevatten, terwijl de ‘gewone’ groentesoep van Knorr 51 procent groente bevat. In de bio-soep zit 9 procent wortel en 4 procent tomaat, in de niet-biologische groentesoep zit twee keer zoveel wortel en drie keer zoveel tomaat, meldt de Franse consumentenorganisatie.

Ook keken de onderzoekers naar de ecologische footprint van de producten. De frambozenyoghurt met een officieel biologisch keurmerk bleek naast minder frambozen dan de gewone yoghurt ook nog eens het milieu onnodig te belasten. "De suiker die in biologische yoghurt zit, komt uit Brazilië.’’ Dat moest dus zo’n 8.000 kilometer vervoerd worden. "Geen goede score als je naar de CO₂-uitstoot kijkt’’, concluderen de onderzoekers.