Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 23

De bioscopen zijn eindelijk weer open. Afgelopen donderdag was er een handjevol films in de bioscoop te zien, maar vandaag (donderdag 10 juni) wordt er pas een gigantisch filmblik open getrokken van uitgestelde releases. De écht grote blockbusters volgen wat later, maar vanaf vandaag is er voor iedereen weer voldoende keus in de bioscopen. De liefhebbers van horror boffen echter wel. Een uitgebreid boeket volgt hieronder.

Spiral: From the Legacy of Saw

Een franchise die niemand weet te stoppen. Na een reeks van 7 delen volgde er een spin-off over Jigsaw zelf en nu wordt er weer een hoofdstuk geopend in de legacy van Saw. Chris Rock speelt de hoofdrol, terwijl Darren Lynn Bousman terugkeert als regisseur in de Saw-franchise Een sadistisch genie hanteert een eigen gestoorde vorm van gerechtigheid in Spiral, het angstaanjagende nieuwe hoofdstuk uit de Saw-reeks. Werkend in de schaduw van een vooraanstaand politieveteraan (Samuel L. Jackson), nemen de brutale detective Ezekiel “Zeke” Banks (Chris Rock) en zijn onervaren partner (Max Minghella) de leiding in een angstaanjagend moordonderzoek dat doet denken aan het duistere verleden van de stad. Terwijl het mysterie zich verder verdiept, bevindt Zeke zich onbewust in het centrum van het verdorven spel van de moordenaar. 

The Conjuring: The Devil Made Me Do It

Nóg een horrortitel in een alsmaar uitdijende franchise. The Conjuring: The Devil Made Me Do It is de zevende film in het 'Conjuring' Universe, de grootste horrorfranchise in de filmgeschiedenis die wereldwijd meer dan 1,8 miljard dollar heeft opgebracht. The Conjuring: The Devil Made Me Do It vertelt een huiveringwekkend verhaal vol verschrikkingen, moord en een onbekend kwaad dat zelfs Ed en Lorraine Warren, ervaren onderzoekers van het paranormale, geschokt heeft. Het is een van de meest sensationele zaken uit hun carrière. De strijd om de ziel van een jonge jongen dwingt ze om tot het uiterste te gaan en leidt er uiteindelijk toe dat voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis een moordverdachte beweert door de duivel bezeten te zijn geweest. Patrick Wilson en Vera Farmiga keren terug als Ed en Lorraine Warren onder de regie van Michael Chaves.

I Don't Wanna Dance

Na twee jaar bij hun tante gewoond te hebben worden de vijftienjarige Joey (Yfendo van Praag) en zijn jongere broertje tot hun grote vreugde teruggeplaatst bij hun moeder (Romana Vrede). Aanvankelijk gaat alles goed: het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld, Daphne heeft werk en Joey vindt zijn draai bij een dansgroep. Het belooft een mooie zomer te worden. Maar het gezinsgeluk komt al snel onder druk te staan wanneer Daphne terugvalt in haar oude patronen. Joey zet alles op alles om jeugdzorg buiten de deur te houden, maar hoe lang houdt hij deze destructieve dans met zijn moeder nog vol, ten koste van zijn eigen geluk? I Don’t Wanna Dance is een waargebeurd verhaal, verteld en gespeeld door de jongen die het zelf meemaakte.

La dea fortuna

Alessandro en Arturo zijn al meer dan vijftien jaar samen. De passie is een beetje uit de relatie geraakt en ze praten zelfs over uit elkaar gaan. Dan staat op een dag Alessandro's beste vriendin Annamaria voor de deur. Ze is ziek en moet voor onderzoek een paar dagen naar het ziekenhuis en vraagt of ze op haar dochter en zoontje willen passen. De komst van de twee kinderen zet hun dagelijkse ritme compleet op de kop, maar de liefde en verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een onverwachte wending in hun leven. Regisseur Ferzan Özpetek, geboren in 1959 in Istanbul maar in de jaren zeventig verhuist naar Italië waar hij bekend is geworden door o.a. de successen Hamam, Il Bagno Turco, Harem Suaré, La Finestra di fronte en Mine Vaganti is met La dea Fortuna terug naar zijn oorsprong om verhalen te verfilmen vanuit zijn persoonlijke achtergrond. Voor "La dea Fortuna" raakte hij geïnspireerd door een gesprek met de vrouw van zijn broer. Zijn broer was ernstig ziek en zou kort daarop overlijden. De vrouw zei tegen Ferzan: ik heb ook een zwakke gezondheid, met mijn diabetes. Mocht mij iets overkomen, wil jij dan met jouw vriend samen voor onze kinderen zorgen? La dea Fortuna werd eind vorig jaar uitgebracht in Italië en was een aantal weken de best bezochte film. De productie werd onlangs bekroond met de David di Donatello Award, de belangrijkste Italiaanse filmprijs, voor Best Actress (Jasmine Trinca).

Demon Slayer - Kimetsu no Yaiba - The Movie: Mugen Train

Demon Slayer - Kimetsu no Yaiba - The Movie: Mugen Train is de eerste bioscoopfilm van de in Japan zeer populaire, gelijknamige mangareeks over een jongen die zich ontpopt tot demonenjager nadat demonen zijn familie vermoordden en zijn zus ontvoerden. De film brak vorig jaar tijdens de coronapandemie een bioscooprecord in Japan. Binnen tien dagen bracht de film meer dan 10 miljard yen - ruim 80 miljoen euro - op. De vorige recordfilm - de animatie Spirited Away uit 2001 - had 25 dagen nodig om die mijlpaal te passeren. Ook de originele manga van Kimetsu no Yaiba heeft in 2020 alle internationale verkooprecords verbroken met een opbrengst van meer dan 83 miljoen dollar in 1 jaar. Tanjiro Kamado en zijn vrienden hebben hun training in Butterfly Mansion afgerond en arriveren voor hun volgende missie op de ‘Mugen Train’ waar in korte tijd meer dan 40 mensen zijn verdwenen. Tanjiro, Nezuko en zijn vrienden Zenitsu en Inosuke verenigen hun krachten met de machtigste zwaardvechter van het Demon Slayer Corps, Flame Hashira Kyojuro Rengoku, om de demon aan boord van de “Mugan Train’ die op weg is zijn ondergang, te kunnen verslaan.

Tu Me Manques

Als de conservatieve Jorge dieper in het leven van zijn overleden zoon Gabriel duikt, komen er onverwachte vondsten bovendrijven. Via een Skype call met Sebastian, een vriend van Gabriel, ontdekt Jorge dat Sebastian en Gabriel een relatie hadden. Hoe goed kende Jorge zijn zoon eigenlijk? Desondanks het schokkende nieuws, en zijn beschuldigingen richting Sebastian, reist Jorge naar New York in de hoop om het leven zijn overleden zoon beter te begrijpen. Hier wordt Jorge door Sebastian betrokken in een toneelstuk over het verwerken van pijn, verdriet en verlies. Tu Me Manques is gebaseerd op de Boliviaanse theaterhit van dezelfde maker.

Shadow Game

Shadow Game is een coming of age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers als onze gidsen. In deze mozaïekvertelling worden de ervaringen van jonge vluchtelingen samengesmeed tot een universeel verhaal. Zullen ze alle obstakels overwinnen en een nieuw thuis vinden? Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Het bereiken van de eindbestemming is moeilijker dan ooit. Een deel van het materiaal is door de jongens zelf op hun telefoon gefilmd.

Undine

“Als je weggaat, moet je dood”. Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen Undine Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Undine is historica en gids, gespecialiseerd in de stadsontwikkeling van Berlijn en ze gaat naar haar werk. Tijdens haar volgende pauze valt ze halsoverkop voor beroepsduiker Christoph, als ze samen door een merkwaardig ongeluk doorweekt tussen de scherven en vissen van een uit elkaar gespat aquarium belanden. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen. Onder de oppervlakte van dit liefdesverhaal gaat echter een oude mythe schuil over een mysterieuze waternimf, die haar geliefde moet vermoorden nadat ze door hem verlaten wordt. Christoph begint te beseffen dat Undine ergens voor wegloopt en Undine weet dat ze nog iets moet afhandelen om haar vloek op te heffen. Met dit moderne sprookje herinterpreteert de gelauwerde Christian Petzold (Barbara, Transit) – een van de belangrijkste regisseurs van de Berlijnse School - op een fascinerende manier de mythe van de waternimf Undine of Ondine, die bovenwater maar op één manier kan overleven: door de menselijke liefde. Het Duits-Franse drama met hoofdrollen voor Paula Beer (Werk ohne Autor, Transit), Franz Rogowski (Victoria, Transit), Jacob Matschenz (Werk ohne Autor, Die Welle) was te zien in de officiële competitie van het Filmfestival van Berlijn. Undine won de FIPRESCI prijs en Paula Beer won de Zilveren Beer voor haar rol als Undine.

Blackbird

Lily (Susan Sarandon) is terminaal ziek. Na haar opties te hebben overwogen, besluit zij haar leven te willen beëindigen. Ze vraagt haar familie om nog eenmaal bijeen te komen voor haar afscheid. Maar al snel komt een onopgelost conflict tussen haar dochters, Jennifer (Kate Winslet) en Anna (Mia Wasikowska) bovendrijven.

Ook vanaf deze week: Eye brengt zes films van Wong Kar Wai opnieuw landelijk uit. Behalve The Hand is alles op 4K gerestaureerd.

The Hand

Wong Kar Wai's weelderig bijdrage aan de omnibusfilm Eros, waar ook Steven Soderbergh en Michelangelo Antonioni aan meewerkten. Een hypnotiserend verhaal over obsessie, onderdrukking en klassenverschillen in het Hongkong van de jaren zestig. Director's cut. Gong Li speelt een mysterieuze courtisane die haar nieuwste kleermaker (Chang Chen) seksuele diensten verleent, zodat hij zich haar zal herinneren bij elke jurk die hij voor haar ontwerpt. Hun perverse verhouding wordt steeds sterker naarmate haar gezondheid achteruitgaat. Wong Kar Wai leefde zich voor The Hand uit in de sixties art-direction, vol weelderige interieurs, bloemen, spiegels en een lange reeks chique jurken. In veel opzichten is The Hand net zo mooi en ontroerend als In the Mood for Love, maar de personages kunnen niet meer verschillen van de ingetogen, gekwelde geliefden uit Wongs eerdere film. Samen met virtuoos cameraman Christopher Doyle dompelt hij je weer onder in zijn lyrische, melancholieke wereld, zoals altijd met behulp van radicale kadrering, slow motion, een stortvloed aan muziek, aanhoudende regen, weemoed en romantiek. De laatste close-up zindert lang na. 

In the Mood for Love

Deze liefdeswals geldt nog steeds als een onovertroffen portret van ingehouden, gepassioneerde sensualiteit. De fotografie van Wong Kar Wai’s favoriete cameraman Christopher Doyle, het spel en de muziek laten je in een ritmisch vloeiend geheel getuige worden van diepe, onuitsprekelijke gevoelens. De onzichtbare dans wordt uitgevoerd door meneer Chow (Tony Leung) en mevrouw Chan (Maggie Cheung), toevallig elkaars buren in een appartementengebouw in het Hongkong van 1962. Hun echtgenoten blijken een affaire te hebben, de twee vinden excuses om elkaar te troosten, de liefde fakkelt omhoog maar de gevoelens die daarbij horen worden in het gareel gehouden. In the Mood for Love was in Cannes onderdeel van de Gouden Palm-competitie, kreeg een speciale prijs voor cinematografie en montage en Tony Leung won de Best Actor Award. De stijlvolle aankleding, het smetteloze voorkomen van Tony Leung en de schoonheid van Maggie Cheung, die beiden zeer sterk acteren, maakten de film tot een monument van esthetisch genot. Dat geldt ook voor de soundtrack, waarop crooner Nat King Cole te horen is. Wong Kar Wai over de restauratie: "Aan het eind van In the Mood For Love staat deze tekst: He remembers those vanished years. As though looking through a dusty window pane,the past is something he could see, but not touch. And everything he sees is blurred and indistinct. Dat was precies mijn gevoel toen ik de film in 2015 opnieuw bekeek. Dankzij Criterion en het nauwgezette werk van L’Immagine Ritrovata hebben we vijf jaar kunnen besteden aan het restaureren van niet alleen In the Mood For Love, maar ook de rest van deze collectie. Nu is het raam niet meer stoffig."

Happy Together

Lyrisch, bedwelmend portret van een verbroken relatie. Hongkong-supersterren Tony Leung en Leslie Cheung spelen een stel dat door Argentinië reist en opgesloten zit in een turbulente cyclus van verliefdheid en destructieve jaloezie. Winnaar van de prijs voor Beste Regisseur in Cannes. Wong Kar Wai en cameraman Christopher Doyle versmelten de ritmes van Buenos Aires en de jazz van Frank Zappa tot een beeldschoon gefilmde liefdestragedie, afwisselend wanhopig en uitzinnig romantisch. Wong nam zijn film op aan de vooravond van de overdracht van Hongkong in 1997, toen de LGBTQ+-gemeenschap van het land plotseling een onzekere toekomst tegemoet ging. Ho en Lai worden vol intensiteit gespeeld door hartenbrekers Leslie Cheung en Tony Leung, destijds Chinese supersterren. Happy Together won de Best Director Award en was onderdeel van de Gouden Palm-competitie in Cannes.

Fallen Angels

Het vervolg op Chungking Express is opnieuw een stilistisch spectaculaire verkenning van de metropool by night. De levens van een huurmoordenaar, diens opdrachtgever, een telefoonverslaafde vrouw en een zonderlinge ex-crimineel botsen op elkaar in het Hongkong van de jaren 90. Als cameraman koos Wong Kar Wai alleskunner Christopher Doyle. Killer doet zijn werk als huurmoordenaar. Stoïcijns en doeltreffend. Toch wringt er iets: heeft hij het juiste beroep gekozen? Agent, zijn bazin, heeft alleen oog voor Killers schoonheid, ze is razend verliefd, Killer geeft geen krimp. En dan zijn er nog het meisje Punkie en de ex-crimineel Ho, die als ondernemer een wel heel aparte klantbenadering hanteert.

Chungking Express

Kaleidoscopische kijk in het jachtige (nacht)leven van Hongkong. Regisseur Wong Kar Wai smeedt het grotestadsleven, oosterse cultuur, misdaad, liefde en de muziek van The Mama's and the Papa's (California Dreamin') aaneen tot een bezwerende droomclip. In Wong Kar Wai's opvallend gestileerde doorbraakfilm lijden twee politiemannen beiden aan een gebroken hart. De een bestrijdt zijn liefdesverdriet met hardlopen, de ander heeft zo te lijden onder het vertrek van zijn vriendin dat hij niet merkt dat het snackbarmeisje Faye stapelverliefd op hem is.

2046

Na het succes van In the Mood for Love werkte Hongkong-regisseur Wong Kar Wai vier jaar lang aan de volmaakt gestileerde nostalgische sf-film 2046. Schrijver Chow (Tony Leung), de hoofdpersoon uit In the Mood for Love, werkt in een Hongkongs hotel aan een sciencefictionroman. Met korte affaires probeert hij zijn grote liefde te vergeten. 'Een ballade van gefnuikt verlangen' (Filmkrant)

Hallo Wereld!

Wie ben ik? Heb ik pootjes? Hoe leer ik ademen? En oh ja … wat ik eet ik eigenlijk graag? Minstens tien verschillende diersoorten worden geboren, leven en overleven langs de rivier. De ransuil vliegt op en leeft z’n tweede leven ‘s nachts! De watervogel maakt zich onzichtbaar, doet de zeewierdans en vangt zo een vis. De ijsvogel zoekt naar een plekje in de zon. Ontdek wie de oeverbouwer is en maak kennis met een gigantische snoek, die op zoek gaat naar groot avontuur. En dan zijn er nog de moerasschildpad, de bosvleermuis en de vuursalamander. Samen juichen ze: “Hallo wereld!”

Sia, de Rebelse Bosfee

Sia is een jonge, charmante en ondeugende bosfee, die haar huis in het bos verruilt voor een leven In de stad. Daar ontmoet ze Alfred (11), een echte natuurliefhebber, en al gauw worden ze beste vrienden. Sia houdt van de grote stad, de rechte vormen, de mooie parkeerplaatsen en de vaste gewoonten die mensen hebben. Ze hecht zich snel en heeft veel plezier met Alfred en zijn stadse vrienden, totdat op een dag de vogels zomaar uit de lucht vallen in de straten van de stad. De stinkende kunstmestfabriek, waar de vader van Alfred werkt, zou wel eens de boosdoener kunnen zijn. Alfred en Sia besluiten op onderzoek te gaan naar wat de natuur bedreigt en wat zij kunnen doen om te voorkomen dat al het leven in het bos wordt vernietigd. Met Sia’s ongecontroleerde feeënkrachten trekken zij samen ten strijde om de natuur te redden!

David Byrne's American Utopia

Regisseur Spike Lee documenteert de briljante en tijdloze Broadway-show uit 2019 van voormalig Talking Heads-frontman David Byrne, gebaseerd op zijn gelijknamige, meest recente album en tour. Het uitbundige en intrigerende concert American Utopia van David Byrne verlichtte vorig jaar Broadway met Byrnes kenmerkende, ritmische en inspirerende nummers. Hij werkte hiervoor met een levendige, nieuwe band en dansers uit de hele wereld en transformeerde zijn muziek in een tegengif tegen de polarisatie in Amerika en de rest van de wereld. Spike Lee bracht het bijzondere theaterstuk naar het grote doek als een oproep om met elkaar te verbinden, ongelijkheid te bestrijden en om, bovenal, het leven te vieren. David Byrne’s American Utopia roept ons allen op om na te denken, te verbinden en mee te dansen. Het muzikale meesterwerk zet aan tot nadenken en geeft ons precies wat we in deze tijd nodig hebben. Met onder andere Talking Heads-klassiekers als “Burning Down the House”, “Road to Nowhere” en “Once in a Lifetime”, maar ook nieuwe nummers als “Here” en een indrukwekkende cover van Janelle Monáe’s “Hell You Talmbout”. Bij het laatstgenoemde nummer zingt de band de namen van zwarte Amerikanen die zijn overleden door politiegeweld. Spike Lee’s krachtige beelden brengen de registratie naar het nu.

The Dissident

The Dissident, van Oscar-winnend regisseur Bryan Fogel (Icarus), is een documentaire-thriller die het labyrint van bedrog blootlegt achter de moord op de Washington Post-journalist Jamal Khashoggi in de Saoedische ambassade in Istanbul. Een verhaal over geld, tirannie en doorgedraaide technologie. Met een schat aan nooit eerder vertoonde beelden en ongekende toegang tot degenen die het dichtst bij het verhaal staan, inclusief Khashoggi's verloofde Hatice Cengiz, de Turkse politie en aanklagers, en de jonge Saoedische dissident waarmee Khashoggi samenwerkte. Al het bewijs wijst rechtstreeks naar de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die nergens voor is teruggedeinsd om dit verhaal in de doofpot te stoppen. De kern van de film is Khashoggi zelf, een principiële hervormer die probeerde een rechtvaardiger en open samenleving te creëren in zijn Saoedische thuisland. The Dissident is een krachtige, beangstigende blik op een internationale dekmantel, die laat zien dat in de wereld van vandaag niemand die tegen sterke krachten ingaat, echt veilig is.

100UP

In 100UP ontmoet regisseur Heddy Honigmann een kleurrijke verzameling 100-plussers uit verschillende delen van de wereld. Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. Met de klok die onverbiddelijk doortikt, houden deze honderdjarigen vast aan het leven, stellen nieuwe doelen met een joie de vivre, en weigeren toe te geven aan het verval van hun lichamen. De tijd is zowel hun vijand als hun vriend. Ze hebben ziekten overwonnen, partners verloren en sommigen overleefden zelfs hun eigen kinderen. Toch zijn deze actieve, nieuwsgierige en creatieve 100-plussers verbazingwekkend goed in het starten van elke nieuwe dag.


Ga jij de films van Wong Kar Wai (opnieuw) ontdekken deze week of vind je het meer tijd voor een documentaire in de bioscoop? Laat het hierover even weten!