Superrijke Amerikaanse beroemdheden betalen nauwelijks inkomstenbelasting

Uit onderzoek blijkt dat tal van Amerikaanse multimiljardairs de afgelopen jaren weinig of geen inkomstenbelasting hebben betaald.

Dit geldt ook voor enkele van de meest prominente Amerikaanse burgers, volgens een rapport van het onderzoeksplatform "Propublica". Onder hen zijn Amazon-oprichter Bezos, Tesla-baas Musk, investeerders Icahn en Soros en voormalig burgemeester van New York Bloomberg. De belastingontwijkingsstrategieën zijn niet illegaal. Het rapport was gebaseerd op een anonieme bron met gegevens van de Amerikaanse belastingdienst, de IRS. In reactie hierop kondigde het ministerie van Financiën een onderzoek aan naar de publicatie op grond van het feit dat ongeoorloofde openbaarmaking van vertrouwelijke overheidsinformatie onwettig was. De zaak is doorverwezen naar de FBI en een federale aanklager.

Democratische senator Warren bekritiseerde op Twitter dat het Amerikaanse belastingsysteem was "gesleuteld" voor miljardairs die hun fortuin niet verdienden met inkomsten zoals hardwerkende gezinnen. Zelfs de ultrarijken zouden eindelijk hun deel moeten betalen.

Citaat uit de Propublica publicatie:

"Om de financiële realiteit van de rijkste Amerikanen vast te leggen, voerde ProPublica een analyse uit die nog nooit eerder is gedaan. We vergeleken hoeveel belastingen de 25 rijkste Amerikanen elk jaar betaalden over de door Forbes geschatte groei van hun rijkdom in diezelfde periode..

We gaan dit hun werkelijke belastingtarief noemen.

De resultaten zijn schokkend. Volgens Forbes zagen die 25 mensen hun waarde stijgen met een gezamenlijke $ 401 miljard van 2014 tot 2018. Ze betaalden in die vijf jaar in totaal $ 13,6 miljard aan federale inkomstenbelastingen, blijkt uit de IRS-gegevens. Dat is een duizelingwekkend bedrag, maar het komt neer op een werkelijk belastingtarief van slechts 3,4%."