Nieuwe fabriek zet niet-recyclebaar afval om in methanol

Niet-recyclebaar afval krijgt straks in een nieuwe fabriek in de Amsterdamse haven toch nog een bestemming. Het afval wordt daar namelijk omgezet in methanol, een bestanddeel voor biobrandstoffen. Zo meldt AT5.

De fabriek, die Advanced Methanol Amsterdam (AMA) gaat heten, wil vanaf de geplande opening in 2023 87,5 kiloton per jaar aan duurzame methanol produceren vanuit niet-recyclebaar afval Dit komt neer op het afval van 290.000 huishoudens. Onder niet-recylebaar afval valt bijvoorbeeld B-hout en sloopafval.

De AMA-fabriek wordt gebouwd in het BioPark, een industriële locatie in de haven van Amsterdam die speciaal is ontwikkeld voor producenten van hernieuwbare brandstoffen. Behalve de fabriek komt er ook een kenniscentrum in het Biopark.

Vlaggenschipproject
Roon van Maanen, Directeur Energie Circulaire Industrie bij Havenbedrijf Amsterdam: "In het kader van de energietransitie werkt de Haven van Amsterdam aan duurzamere brandstofbronnen, lagere emissies en maximale recycling."

"Het initiatief slaat een brug tussen afvalverwerking en de industrie voor hernieuwbare brandstoffen", reageert Roon van Maanen namens het Havenbedrijf Amsterdam. Hij is directeur Energie Circulaire Energie. "Het is een vlaggenschipproject om ons dichter bij het bereiken van onze duurzame doelstellingen te brengen."