Prominente wetenschapper gelooft niet meer in een natuurlijk ontstaan COVID-19

Een prominente microbioloog uit New York City heeft afgelopen vrijdag in een interview laten weten dat “verontrustende informatie” hem ertoe heeft gebracht van koers te veranderen met betrekking tot zijn geloof in de “natuurlijke oorsprong” van COVID-19.

Peter Palese was een van de 27 wetenschappers die vorig jaar een verklaring hebben ondertekend in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet waarin ze het idee dat Sars-Cov-2 uit een laboratorium zou kunnen zijn ontsnapt, of zelfs door de mens gemaakt, benoemden als ‘complottheorieën’.

Maar Palese – voorzitter van de afdeling Microbiologie van de Icahn School of Medicine -  zegt nu dat hij er niet langer van overtuigd is dat dit het geval is.

"Ik geloof dat een grondig onderzoek naar de oorsprong van het COVID-19-virus nodig is", vertelde Palese aan de Daily Mail. "Er is veel verontrustende informatie opgedoken sinds de door mij ondertekende Lancet-verklaring is gepubliceerd, dus ik wil antwoorden zien op alle vragen."

Op de vraag hoe hij vorig jaar is benaderd om de brief te ondertekenen en welke nieuwe informatie specifiek aan het licht is gekomen die hem van gedachten heeft doen veranderen, weigerde professor Palese commentaar te geven.

In de verklaring in The Lancet spraken de ondertekenaars “solidariteit uit met alle wetenschappers en gezondheidswerkers in China” en voegden eraan toe: “We staan samen om samenzweringstheorieën die suggereren dat COVID-19 geen natuurlijke oorsprong heeft, krachtig te veroordelen.”

Donderdag onthulde Vanity Fair dat de verklaring voor The Lancet in het geheim was georganiseerd door Peter Daszak, voorzitter van de non-profit EcoHealth Alliance. Deze organisatie schonk bijna $600.000 aan Amerikaans belastinggeld aan het Chinese Wuhan Institute of Virology (WIV), dat onderzoek doet naar coronavirussen en nu door een aantal mensen ervan wordt verdacht de bron van COVID-19 te zijn.

In januari zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de WIV al sinds 2017 samenwerkt aan geheime projecten met het Chinese leger.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft inmiddels gezegd dat hij de “ervan overtuigd” is dat de COVID-19-pandemie het resultaat van een laboratorium 'lek' en beschuldigde de Chinese regering ervan dit te verdoezelen.