Nigeria blokkeert Twitter voor onbepaalde tijd

In Nigeria is Twitter voor onbepaalde tijd verboden. Het ministerie van Informatie in Abuja maakte bekend dat aan alle draadloze serviceproviders is gevraagd de toegang tot het aanbod van de Amerikaanse groep te blokkeren omdat Twitter gebruiktzou worden voor activiteiten die een bedreiging vormen voor de samenleving. Details werden niet gegeven. Volgens het ministerie van Justitie kunnen burgers onmiddellijk worden vervolgd als ze de lockdown proberen te omzeilen.

Twitter verwijderde woensdag een bericht van president Buhari. Bovendien werd het account van Buhari hierna twaalf uur lang geblokkeerd. De aanleiding waren tweets over de huidige onrust in het West-Afrikaanse land. De 78-jarige Buhari had geschreven over de aanpak van gewelddadige jongeren in het land. Hij en andere overlevenden van de burgeroorlog in Biafra (tussen 1967 en 1970) zouden de jonge herrieschoppers wel eens een lesje komen leren in een taal waar de jeugd naar zou luisteren.

Naar aanleiding van klachten door users heeft Twitter de tweet verwijderd. Minister van Informatie Mohammed beschuldigde het Amerikaanse platform ervan agressieve bijdragen van een separatistische leider uit het zuidoosten van het land te negeren. Ook beschuldigde hij Twitter-baas Dorsey van het steunen van protesten tegen politiegeweld in Nigeria vorig jaar.