Amerikaanse legereenheid bestormt per ongeluk olijfoliefabriek bij oefening

Een team van Amerikaanse leger is per ongeluk een particuliere olijfoliefabriek binnengegaan tijdens de recente oefening Swift Response die plaatsvond in Bulgarije.

Volgens de Amerikaanse ambassade in Bulgarije simuleerden Amerikaanse soldaten die waren toegewezen aan de 173e Luchtlandingsbrigade het innemen en beveiligen van het vliegveld van Cheshnegirovo in het zuiden van centraal Bulgarije toen men zich vergiste.

Als onderdeel van de manoeuvre ontruimden de soldaten gebouw na gebouw en zo kwamen ze terecht bij een fabriek naast het vliegveld waarvan ze dachten dat het nog tot het vliegveld behoorde.

Volgens de Bulgaarse journalist Dilyana Gaytandzhieva heeft de eigenaar van de olijfoliefabriek een rechtszaak aangespannen naar aanleiding van het incident.

Zoals te zien is op de beelden van het incident, dat vorige week plaatsvond, gingen zeven soldaten gewapend met aanvalsgeweren het verkeerde gebouw binnen. De arbeiders die op het moment van het incident aanwezig waren, leken niet te zijn geschrokken door het plotseling binnenvallen van de soldaten.

De oefening waarbij het incident plaatsvond, Swift Response 21, is een van de vele oefeningen die het Amerikaanse leger in heel Europa uitvoert als onderdeel van de bredere Defender Europe-serie.

Swift Response 21 vond plaats in Roemenië, Estland en Bulgarije en omvatte meer dan 7.000 parachutisten uit tien verschillende landen.