Kabelbaandrama Italië: noodremmen mogelijk al jarenlang gemanipuleerd

Een Zwitserse amateurfilmer heeft beelden in zijn bezit die een nieuw licht werpen op het dodelijke kabelbaandrama in Noord-Italië. Daar stortte een cabine op pinksterzondag met hoge snelheid naar beneden na het breken van de sleepkabel. Volgens de politie was de noodrem opzettelijk geblokkeerd door klemmen. Die werden volgens de Zwitser al jarenlang gebruikt. Meer hierover in de Gelderlander.

Na het ongeluk met de cabine, waarbij veertien inzittenden omkwamen en een 5-jarige jongen als enige de ramp overleefde, bekeek de Zwitser zijn eerder opgenomen beeldmateriaal van de kabelbaan nog een keer. "Ik ontdekte dat de zogenoemde ‘vorken’ (forchettone in het Italiaans) op de gondelwielen al te zien zijn op beelden die ik in 2014, 2016 en 2018 van de kabelbaan maakte’’, zegt hij tegen ZDF.

Drie dagen na het kabelbaandrama zijn er drie verdachten gearresteerd. Het gaat om drie medewerkers van de kabelbaanmaatschappij. De hoofdverdachte, servicemanager Gabriele T., bekende tegenover de politie de ‘vorken’ in april en mei 2021 te hebben geïnstalleerd op de gondel. Volgens hem zorgde de noodrem voor problemen sinds de heringebruikname van de kabelbaan op 26 april.

De drie verdachten werden vandaag vrijgelaten omdat er geen vluchtgevaar is of geknoei met bewijsmateriaal mogelijk zou zijn. De servicemanager is onder huisarrest geplaatst. 

De verdachten zullen waarschijnlijk worden aangeklaagd voor doodslag, het veroorzaken van een onbedoelde ramp en het verwijderen van instrumenten bedoeld om (zwaar) letsel door een ramp te voorkomen.