Judoka Polling krijgt geen gelijk bij bezwaarcommissie; Van Dijke gewoon naar Tokio

Het bezwaar van judoka Kim Polling om tegen het olympische ticket voor Sanne van Dijke is afgewezen door de bezwaarcommissie van Judobond Nederland (JBN). Van Dijke blijft Nederland hierdoor bij de Olympische Spelen van Tokio vertegenwoordigen in de klasse tot 70 kilogram.

Polling vond dat zij had moeten worden aangewezen. Elk land mag maar één judoka per gewichtsklasse afvaardigen naar de Spelen. De selectiecommissie besloot een maand geleden te gaan voor Van Dijke. Polling staat één plek hoger op de Olympische kwalificatie, maar de selectiecommissie oordeelde dat tweevoudig Europees kampioene Van Dijke dit jaar beter gepresteerd heeft en daarom naar Tokio mag.

Volgens Polling waren er meerdere zaken fout gegaan in de selectieprocedure: de statistieken waren niet volledig, het was onduidelijk dat de laatste toernooien het zwaarst zouden tellen en de manier waarop werd gekeken naar hoe sterk elke tegenstander was, klopte volgens haar niet. De bezwaarcommissie vindt dat de selectiecommissie gewoon haar werk heeft gedaan en en ziet onvoldoende gronden om de toewijzing van het olympische ticket te herzien.

'Het was een van de lastigste besluiten'
"Vanzelfsprekend ben ik opgelucht dat de commissie bevestigt dat het proces zorgvuldig en volgens de reglementen is verlopen", zegt Tjaart Kloosterboer, directeur topsport en voorzitter van de selectiecommissie. "Het was en is een van de lastigste besluiten die ik heb moeten nemen."

"Zowel Sanne als Kim is in staat een olympische medaille te winnen, maar helaas mag maar een van hen gaan. Ik gun beide dames dat ze zich nu volledig kunnen richten op het werk dat op de mat plaatsvindt."

In eerste instantie legde Polling zich neer bij de keuze van de bond, maar nadat ze de uitgebreide toelichting had gekregen tekende ze toch bezwaar aan. Ze vond het vooral vreemd dat de EK in april heel belangrijk werd gemaakt door de selectiecommissie. Van Dijke werd Europees kampioene in Lissabon, terwijl Polling in de halve finales verloor.

Polling kan zich volgens de bezwaarprocedure nog wenden tot het bondsbestuur voor een finaal besluit. Het is nog niet bekend of Polling gebruik maakt van deze mogelijkheid.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Sanne van Dijke (@sannevandijke)