Paus laat aartsbisdom Keulen onderzoeken in verband met misbruikschandaal

Ambassadeurs van het Vaticaan gaan in juni het aartsbisdom Keulen onderzoeken. Daarbij kijken ze ook naar mogelijke fouten bij het behandelen van misbruikzaken door kardinaal Rainer Woelki en de huidige aartsbisschop van Hamburg, melden Duitse media. Zo meldt de Stentor.

Paus Franciscus heeft opdracht gegeven voor een herziening van het aartsbisdom Keulen van kardinaal Rainer Maria Woelki. Hij stuurt een zogenaamd apostolisch bezoek aan het grootste Duitse bisdom, dat al maanden in een ernstige crisis verkeert.

De paus vertrouwde de herziening toe aan twee bisschoppen en benoemde hen tot apostolische visitatoren: kardinaal Anders Arborelius, bisschop van Stockholm, en Johannes van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Ze hebben uitgebreide volmachten.

In het bisdom Keulen zijn gedurende tientallen jaren honderden kinderen seksueel misbruikt. Hierbij waren ruim 200 daders betrokken. Verschillende hoge kerkfunctionarissen, onder wie de huidige aartsbisschop van Hamburg Stefan Heße, deden hun best om de ontuchtzaken verborgen te houden, volgens een in maart vrijgegeven onderzoeksrapport.

In het 800 pagina’s tellende rapport werden 202 mogelijke verdachten en 314 slachtoffers, onder wie veel jongens door de onderzoekers opgespoord. Het rapport maakt melding van meer daders en slachtoffers maar een aantal hiervan vallen niet onder de jurisdictie van het bisdom Keulen. Uit het onderzoeksrapport bleek dat meer dan de helft van de slachtoffers jonger dan 14 jaar waren ten tijde van het misbruik.