Zeldzame roofvogel vliegt zich dood tegen windturbine

Met een gebroken nek lag de doorgaans niet in Nederland voorkomende lammergier woensdagochtend naast een windturbine in de polder. Het maakt vogelbeschermer Hans Pohlmann diepbedroefd. De vogel kon aardig wat windmolens in ons land omzeilen. Uiteindelijk werd een draaiende wiek hem toch fataal. Meer hierover in het AD.

De lammergier, met de naam Angèle, kwam in een dierentuin in Tsjechië uit zijn ei in februari 2020. De gier is met een spanwijdte tot 2,80 meter de grootste vogel van Europa. Toen hij zo'n 90 dagen oud was werd de vogel uitgezet in Frankrijk.

Het idee was dat Angèle, zoals een lammergier doet, lange tochten door Europa zou gaan maken. Om vervolgens weer terug te keren naar Frankrijk, waar hij met een vrouwtje nakomelingen zou maken. "Want eind jaren 70 was deze soort bijna uitgestorven”, benadrukt Pohlmann. Vroeger werd er veel op deze soort gejaagd. "Om de lammergier van de ondergang te redden, zijn we met fokken begonnen.”

Vlakbij windmolenpark geslapen
Met een gps-zender aan zijn poot, vloog Angèle in mei 2020 de wijde wereld in. Dankzij dat zendertje waren zijn 'vliegroutes' makkelijk te volgen. Pohlmann: "Lange tochten voor deze soort zijn gebruikelijk. Maar normaal gesproken blijven ze binnen de bergketens. Toch ging deze het laagland in.” Via Noord-Frankrijk, België, en zelfs een kort tijdje over zee, arriveerde de gier afgelopen week in Nederland.

Dinsdagavond checkte de vogelbeschermer nog de verblijfplaats van de gier op GPS. "Ik zag dat hij aan het slapen was in de kop van Noord-Holland. Toen vielen al die windmolens op de kaart wel op, ja. Omdat hij binnen een paar honderd meter van een windpark zat, belde ik meteen even of ze die turbines stil konden zetten.” Voor Pohlmann was het zwaar kut dat Angèle in een windmolenpark iets verderop alsnog verongelukte. "En die had ik nou net niet gebeld.”

De vogelkenner trok naar de Wieringerwerf, waar de GPS de laatste 'beweging' van de gier had aangegeven via GPS. Naast een windmolen vond hij Angèle dood in het gras. "Kijk, ik ben niet tegen windenergie”, besluit Pohlmann. "Maar ik vind dat we meer moeten kijken naar de locatiekeuze van windmolens. Zeker als ze in het trekgebied van vogels staan.”