Ritzege Giro voor Campenaerts

Victor Campenaerts heeft de vijftiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Na 147 kilometer koersen, van Grado naar Gorizia, was de Belg zijn Nederlandse medevluchter Oscar Riesebeek te snel af in de eindsprint. Egan Bernal behield de roze leiderstrui.

Na nog geen drie kilometer vond er een grote valpartij plaats in het peloton op een stuk waar de wind een grote rol speelde. De etappe werd daardoor tijdelijk geneutraliseerd. Onder meer Jos van Emden en Emanuel Buchmann (de nummer zes in het algemeen klassement) behoorden tot de slachtoffers en samen met Natnael Berhane konden ze niet verder. Na 20 minuten stilstaan stapten de renners weer op de fiets, voorlopig nog wel achter de jurywagen. Met nog 138,9 kilometer te gaan, werd de koers weer hervat.

Er probeerden gelijk al renners weg te rijden. Er ontstond een kopgroep van vijftien man met daarin drie Nederlanders: Riesebeek, Van den Berg en wederom Bauke Mollema. Er probeerden nog meer renners de overstap te maken maar zij slaagden daar niet in. De voorsprong van de kopgroep liep al gauw op naar maximaal elf minuten. Het was naarmate de rit vorderde duidelijk dat de ritwinnaar uit de kopgroep zou komen.

Op 19 kilometer van de meet reden Riesebeek, Torres en Campenaerts weg uit de kopgroep. Ze wisten een gaatje te slaan met de rest van de kopgroep. Inmiddels was het flink gaan regenen. De Nederlander en de Belg wisten Torres op het laatste officiele klimmetje van de dag te lossen. Hun maximale voorsprong op de achtervolgers was een halve minuut maar het liep daarna terug mede doordat Campenaerts en Riesebeek niet goed samenwerkte.

Drie kilometer voor de meet versnelde Campenaerts tot driemaal toe en sloeg een klein gaatje. Riesebeek kon echter weer aansluiten. Riesebeek ging al vroeg aan, maar het was Campenaerts die net iets sneller dan de Nederlander over de meet kwam.