F1: Uitslag Grand Prix van Monaco

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Nederlander profiteerde optimaal van de pech van Charles Leclerc en greep bovendien als eerste Nederlander ooit de leiding in het wereldkampioenschap Formule 1. Carlos Sainz en Lando Norris completeerden het podium, terwijl regerend wereldkampioen Lewis Hamilton niet verder kwam dan plek zeven.

Voor de start van de race ontvouwde zich bij Ferrari een drama. Charles Leclerc kwalificeerde zich naar de eerste plek, maar crashte aan het eind van de kwalificatie. De auto leek voor de race te zijn gerepareerd, maar de schade bleek toch te groot, waardoor de Monegask zijn eigen thuisrace aan zich voorbij moest laten gaan. De eerste startplek bleef zodoende leeg voor de race.

Verstappen vertrok vanaf startplek twee als eerste en greep de leiding, voor Bottas en Sainz. Verder naar achteren klom Fernando Alonso van zestien naar veertien en wist Mick Schumacher zijn teamgenoot Nikita Mazepin snel te passeren. Schumacher kon eerder niet deelnemen aan de kwalificatie door een crash in de derde vrije training.

De eerste zeven van het veld reden langzaam maar zeker weg bij Sebastian Vettel die met zijn Aston Martin veel tijd verloor op zijn voorliggers tot ook hij na dertien ronden het tempo iets opschroefde en het gat met Lewis Hamilton voor hem niet groter dan zes seconden liet worden.

Vooraan had Verstappen Bottas lang op een seconde achter zich, maar de Fin verloor na ruim twintig ronden langzaam maar zeker tijd op de Nederlander en kreeg Sainz achter zich aan. Na 30 ronden was Hamilton vanaf plek zes de eerste die stopte. De Brit viel terug naar plek acht, een ronde later volgde Bottas vanaf plek twee, waarbij de band rechtsvoor niet er af wilde. De Fin moest met een kapotte wielmoer vanuit de pits opgeven.

Verstappen kwam in de 34e ronden binnen voor zijn nieuwe banden, waarbij hij vlak achter teamgenoot Sergio Perez belandde die nog moest stoppen. De Mexicaan volgde snel, waardoor hij terugkwam op plek vier, achter Verstappen, Sainz en Lando Norris, maar voor Vettel, Pierre Gasly en Hamilton.

Na de stops gebeurde er weinig meer, al haalde Mercedes Hamilton binnen vanaf plek zeven om de Brit de snelste ronde van de race te laten rijden. Deze missie slaagde, maar meer zat er niet in voor de regerend wereldkampioen die een zeer lastig weekend beleefde.

Na 78 ronden werd Verstappen voor de eerste maal in Monaco als eerste afgevlagd, voor Sainz en Norris waarmee de race een zeer jong podium had. Perez pakte via een goede strategie plek vier, voor de eveneens uitstekend rijdende Vettel en Gasly. Hamilton eindigde als zevende, voor Lance Stroll, Esteban Ocon en Antonio Giovinazzi.