FC Twente landskampioen na late zege op ADO; PSV onderuit op bezoek bij Ajax

De vrouwen van FC Twente zijn voor de zevende keer landskampioen geworden. Dankzij een doelpunt van Anna-Lena Stolze in de slotminuten van de wedstrijd tegen ADO Den Haag en een 3-2 nederlaag van concurrent PSV tegen Ajax, kan de ploeg van trainer Tommy Stroot met nog één speelronde te gaan het kampioenschap niet meer ontgaan.

FC Twente werd in 2011, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2019 al kampioen van Nederland. PSV zag de kans op de eerste landstitel ooit in rook opgaan. Twente en ADO hielden elkaar lange tijd in evenwicht. De eerste kans van de wedstrijd in Enschede was voor ADO-speelster Nadine Noordam, die met haar uithaal de bovenkant van de lat raakte. Noordam speelt volgend seizoen voor AJax. Even later kwam Liz Rijsbergen oog in oog te staan met Twente-doelvrouw Daphne van Domselaar, die knap redding bracht.

Aan de andere kant van het veld had Anna-Lena Stolze de openingstreffer op haar schoen. Het schot van de 20-jarige Duitse aanvalster werd echter geblokt door Amber Verspaget. Er zat een hoop nervositeit in deze wedstrijd. Vlak na rust Fenna Kalma een levensgrote kans om Twente op voorsprong te zetten in Enschede, maar de spits kreeg de bal niet goed op haar hoofd en kopte naast. Ook aanvoerster Renate Jansen was nog dicht bij een doelpunt. Haar schot ging rakelings naast het doel van ADO-keepster Barbara Lorsheyd. Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd bezorgde Stolze Twente alsnog de landstitel.

PSV had zondag moeten winnen om kans te houden op de eerste titel uit de clubhistorie, maar verloor met 3-2 van Ajax, dat in de kampioenspoule van vier clubs al wist dat de kampioensschaal er niet meer inzat. In Amsterdam werd de score namens de thuisclub geopend door Eshly Bakker, waarna PSV-topscorer Joëlle Smits vroeg in de tweede helft voor de gelijkmaker tekende. Ajacieden Lisa Doorn en Nikita tromp zorgden voor de 2-1 en 3-1. Kyah Simon maakte in blessuretijd het tweede doelpunt van PSV, maar een gelijkspel zat er niet meer in.

Voor PSV staat volgende week tegen Twente alleen nog de tweede plek en daarmee een Champions League-ticket op het spel. Ajax, dat op bezoek gaat bij ADO, heeft drie punten minder en een minder doelsaldo en vormt in theorie dus nog een bedreiging.