Duizenden Joden en Arabieren lopen samen vredesmars in Tel Aviv

Duizenden Israëli's marcheerden zaterdagavond gezamenlijk in Tel Aviv om hun behoefte aan vrede en coëxistentie tussen Joden en Arabieren uit te spreken na twee lange weken van intens gewelddadige rellen in het hele land.

De demonstranten spraken ook hun steun uit voor de recente wapenstilstand tussen Israël en Hamas, dat in de nacht van donderdag op vrijdag inging, en riepen de regering op om onmiddellijk actie te ondernemen om de Israëlische bezetting op de Westelijke Jordaanoever te beëindigen en vrede te sluiten met de Palestijnen.

De massamars werd georganiseerd door de bewegingen "Standing Together" en "Breaking the Silence". De stoet vertrok vanaf het Rabin-plein in Tel Aviv en gingen naar het Habima-plein.
Sprekers waren onder meer de bekende Israëlische romanschrijver en linkse activist David Grossman, auteur ʻAwdah Bishārāt, leider van de Gezamenlijke Lijst Ayman Odeh en MK Tamar Zandberg (Meretz).
"Ik hoor politici en veiligheidsfunctionarissen spreken over een nieuwe ronde van gevechten over een paar maanden of jaren, terwijl ze blind zijn voor de 7 miljoen Palestijnen die tussen de [Jordaan] rivier en de [Middellandse] zee leven", zei Odeh. "Er wonen hier twee volkeren en beide verdienen het recht op zelfbeschikking."

"De afgelopen dagen hebben ons laten zien hoe het leven in dit land eruit kan zien - als een nachtmerrie", voegde Zandberg eraan toe. "We willen wachten op de volgende oorlog, maar de richting veranderen in de richting van vrede - om samen te leven in een gelijkwaardig partnerschap."

Een soortgelijk protest vond afgelopen zaterdag plaats op het Habima-plein, een van de vele protesten die door Joden en Arabieren in het hele land werden bijgewoond en die opriepen tot vrede en coëxistentie te midden van de landelijke rellen en de militaire operatie in Gaza.

Joden en Arabieren verzamelden zich tijdens 'Operatie Guardians of the Walls' dagelijks op bruggen en kruispunten in het land het land om te protesteren tegen het aanhoudende geweld.

Ook gisteren verzamelden honderden mensen zich bij de woning van de premier in Jeruzalem, en riepen premier Benjamin Netanyahu op om af te treden. Ze geven hem de schuld van de escalatie in Gaza en beweerden dat hij de operatie opzettelijk langer had laten duren uit persoonlijk belang.

Eerder zaterdag marcheerden ongeveer 200 mensen door de straten van Jaffa, waarbij ze hun steun uitten voor het samenleven tussen Arabieren en Joden terwijl ze kleine lokale bedrijven bezochten.