Zwemsters Toussaint en Korstanje doen gooi naar medailles

Op het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft de Nederlandse ploeg donderdagochtend wisselende resultaten neergezet. Het was wel vooral positief, met meerdere medaillekandidaten richting de halve finales.

50m vlinderslag mannen
Er stonden maar liefst vier Nederlanders aan de start en het maximale aantal van twee plaatste zich voor de laatste zestien. Nyls Korstanje zwom in een prima 23,39 seconden naar de gedeeld derde tijd, Thom de Boer was met 23,45 goed voor plek negen. Thomas Verhoeven's 23,52 was de gedeeld twaalfde tijd, maar door Korstanje en De Boer was dat niet genoeg. Joeri Verlinden bleef met 24,17 steken op de gedeeld 37e tijd.

100m rugslag vrouwen
Kira Toussaint deed het daags na haar titel op de 50 meter uitstekend: met 59,57 seconden noteerde ze de tweede tijd, een kwart seconde achter de Britse Kathleen Dawson. Maaike de Waard zat er met 1:00,23 minuten ook prima bij en ging als achtste door naar de halve finales.

4x100m wisselslag gemengd
Ranomi Kromowidjojo trapte af met de rugslag, Arno Kamminga (schoolslag) en Nyls Korstanje (vlinderslag) namen het over. Femke Heemskerk maakte het vervolgens af met een prima optreden op de vrije slag en hielp Nederland in 3:45,26 minuten aan de vierde tijd en een finaleplek.

200m vrije slag mannen
Luc Kroon bleef een kleine anderhalve seconde onder zijn inschrijftijd en dat was niet genoeg voor de jongeling: met 1:49,16 minuten bleef hij steken op de 29e plek.

200m schoolslag vrouwen
Ook Tes Schouten zat een ruime seconde boven haar inschrijftijd en ook in haar geval was dat niet genoeg: haar 2:28,17 minuten betekende de 21e tijd.