Microsoft trekt de stekker uit Internet Explorer

In de jaren negentig domineerde de browser van Microsoft de markt, maar Internet Explorer speelt niet langer een rol van betekenis. De groep heeft nu aangekondigd de ondersteuning aan de browser volgend jaar stop te zetten.

Microsoft wil zijn Internet Explorer 11 in de huidige versie volgend jaar grotendeels met pensioen sturen. Op 15 juni 2022 stopt de ondersteuning voor Internet Explorer 11 voor de meeste toepassingen, aldus het bedrijf. Microsoft vertrouwt nu volledig op de Microsoft Edge-browser, die is gebaseerd op Chrome.

Internet Explorer heeft de afgelopen jaren geleidelijk aan de markt verloren aan Google's Chrome of Apple's Safari. Volgens het webanalysebedrijf Statcounter was Internet Explorer in april goed voor minder dan 2 procent van de wereldwijde browsermarkt voor desktopcomputers. Chrome had een marktaandeel van meer dan 65 procent, voor Safari met ongeveer 10 procent. Microsoft Edge bereikte 8 procent.

Meer dan twee decennia geleden was Internet Explorer erg populair en had het bijna een monopolie. IE speelde een belangrijke rol in de "browseroorlog" tegen Netscape en in de antitrustzaak van de Amerikaanse regering tegen Microsoft. Een federale rechter oordeelde dat Microsoft zijn monopolie op besturingssysteemsoftware handhaafde met concurrentievervalsende middelen en probeerde de webbrowsermarkt te monopoliseren door zijn Internet Explorer-browser illegaal aan zijn Windows-besturingssysteem te koppelen.

Deze praktijk leidde ertoe dat het gebruik van Netscape Navigator, ooit een dominante browser, aanzienlijk afnam van 1995 tot 1998. Uiteindelijk viel Netscape buiten de boot. Microsoft heeft in 2001 een schikking getroffen met het ministerie van Justitie. De browsermarkt speelt nu een ondergeschikte rol voor Microsoft.