'Wildwest' overval Amsterdam; deel buit teruggevonden, minstens twee verdachten voortvluchtig

Een overval en schietpartij in Noord heeft vanmiddag geleid tot een enorme politieactie, waarbij ook meerdere keren is geschoten. In Broek in Waterland is een verdachte doodgeschoten, ook zijn er meerdere andere verdachten opgepakt. Zo meldt AT5.

Update 20 mei 18.20 uur: De politie is nog op zoek naar minstens twee verdachten die betrokken waren bij de zeer gewelddadige overval gisteren in Noord. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat er nog zeker twee verdachten betrokken waren bij de overval op het waardetransport aan de Meeuwenlaan. De politie is nog met man en macht naar hen op zoek.

De politie stelde gisteren dat er in totaal zeven aanhoudingen waren verricht, dat aantal is vandaag bijgesteld naar zes aanhoudingen. De verdachten komen uit België en Frankrijk. Een verdachte werd aangehouden op de Overdiemerweg. Daar trof de politie een brandende auto aan, daarnaast stond nog een auto waar de verdachte in zat.

In totaal werden vier andere verdachten aangehouden in Broek in Waterland. Twee van hen raakten daarbij gewond. Een andere verdachte werd gereanimeerd, maar overleed ter plekke. Vervolgens heeft de politie die middag nog een zesde aanhouding verricht op de A16 in de buurt van Kralingen op verdenking van betrokkenheid bij de gewapende overval.

De politie sluit niet uit dat er mogelijk meer verdachten betrokken waren bij de overval. De politie bevestigt dat de overvallers er met een buit vandoor zijn gegaan, een deel daarvan is teruggevonden. Volgens sommige media zou het om miljoenen aan goud en diamanten gaan. Vanwege het onderzoek kan de politie daar niets over zeggen. Zo meldt AT5.

Update 21.30 uur: De politie heeft op Twitter laten weten een 7e verdachte te hebben opgepakt op de A16 in de buurt van Kralingen. Vanavond rond 21.00 uur heeft de politie de inhoud van het waardetransport naar een veilige locatie overgebracht. De waarde zou in de tientallen miljoenen euro's lopen, maar de waarde en wat de overvallers op het oog hadden is nog niet precies bekend. Inmiddels is duidelijk geworden dat er vanaf het eerste moment van de achtervolging tot aan de arrestaties in het weiland bij Broek op Waterland flink over en weer is geschoten, op de politie is geschoten met automatische wapens.

Burgemeester Femke Halsema heeft haar waardering uitgesproken voor het handelen van de politie na de overval op de Meeuwenlaan in Noord, waarbij ook geschoten werd. Ze spreekt van een ongekend heftige overval met veel geweld.

"Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor het moedige politie optreden", laat Halsema via haar woordvoerder weten. "De agenten hebben bijzonder angstige momenten gekend. Ik leef ook mee met de chauffeurs van het geldtransport."

Eerdere berichtgeving:
Rond 14.15 uur werd de politie gealarmeerd voor een overval en een schietpartij op de Meeuwenlaan. Het ging volgens de politie om een overval op een waardetransport, waarbij automatische wapens zouden zijn gebruikt. Bij de overval werd in de lucht geschoten, dat is door omstanders gefilmd. De daders gingen er in zeker twee auto's vandoor, waarna er een achtervolging ontstond.

Na de schietpartij vloog er een politiehelikopter boven de wijk. Ook waren er iets verderop twee ambulances en een mobiel medisch traumateam ter plaatse. Omstanders lieten aan AT5 weten dat ze op de Meeuwenlaan een groot aantal schoten hoorden. Een van hen noemt zeven stuks, een ander veertien.

Op de IJsselmeerstraat in Noord zouden tijdens de achtervolging schoten zijn gelost. Omstanders spraken daar van vijf schoten. "Het ging ook allemaal zo snel. Ze reden zeker 60, 70 km over het fietspad. Met zware auto’s, daarom viel het zo op. Je hoorde ze al van ver aan komen. Volgens mij Audi’s", zegt een getuige.

In Broek in Waterland zijn twee auto's in brand gevlogen. Op beelden van omstanders is een enorme rookwolk, een groot aantal politiewagens en een politiehelikopter te zien. Ook in Broek in Waterland zouden schoten gelost zijn.

Rond 16.00 uur bevestigde de politie via Twitter dat er een verdachte om het leven is gekomen. Zes andere verdachten zijn opgepakt. Twee van hen zijn gewond geraakt.