Italië: 'De eerste COVID-19-vaccinatie vermindert het risico op infectie drastisch

De grootste bescherming tegen COVID-19 wordt pas behaald na de tweede vaccinatie. Maar een studie laat nu zien hoe belangrijk de eerste injectie is: het vermindert het risico om Sars-CoV-2 op te lopen met 80 procent. Een fatale afloop van een besmetting lijkt hierdoor praktisch onmogelijk.

Volgens een studie uit Italië daalt het aantal besmettingen onder mensen die tegen het coronavirus zijn gevaccineerd binnen vijf weken na de eerste dosis enorm. In deze groep traden significant minder infecties op 35 dagen na de eerste vaccinatie met een vaccin van Pfizer / Biontech, Moderna of Astrazeneca, ontdekte het National Institute of Health. Het aantal ziekenhuisopnames daalt nog sterker, evenals het aantal sterfgevallen. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen, zowel voor mannen als voor vrouwen.

"35 dagen na de eerste dosis zijn er 80 procent minder infecties, 90 procent minder ziekenhuisverblijven en 95 procent minder sterfgevallen", aldus de Italiaanse gezondheidsautoriteit. "Deze gegevens bevestigen de doeltreffendheid van de vaccinatiecampagne en de noodzaak om snel een hoge dekking voor de hele bevolking te bereiken om een einde te maken aan de noodsituatie", zei Silvio Brusaferro, voorzitter van het Instituut.

De wetenschappers onderzochten in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid de gegevens van 13,7 miljoen gevaccineerde mensen in Italië. 95 procent van degenen die Biontech / Pfizer en Moderna kregen, had de vaccinatiecyclus tijdens het onderzoek voltooid. Geen van degenen die Astrazeneca kregen, had al een tweede dosis gekregen. Italië heeft tot dusver de aanbevelingen van de fabrikant gevolgd en dienovereenkomstig een tweede dosis Biontech / Pfizer toegediend drie weken na de eerste, een tweede dosis Moderna na vier weken en een tweede dosis Astrazeneca na twaalf weken.

Het is de eerste dergelijke studie van een EU-land over de werkelijke impact van zijn vaccinatiecampagne. Het onderzoek naar de gegevens begon met de start van de Italiaanse vaccinatiecampagne op 27 december 2020 en duurde tot 3 mei 2021.