El Salvador: politieagent (51) verdacht van 13 moorden

Nadat hun inmiddels ex-collega was gearresteerd op verdenking van een dubbele moord, doorzochten onderzoekers zijn eigendommen. Daar vonden ze meer lijken. De politie gaat er nu vanuit dat deze politieman betrokken is bij een tiental andere moorden.

Na zijn arrestatie voor de moord op een vrouw en haar dochter werden tien lichamen gevonden op de grond van een ex-politieagent in El Salvador. De lichamen werden ontdekt op verschillende locaties op het terrein in Chalchuapa, ongeveer 90 kilometer ten westen van de hoofdstad San Salvador, zo maakte het kantoor van de procureur-generaal bekend. De gearresteerde ex-politieagent zou betrokken zijn geweest bij in totaal 13 moorden, waaronder drie kinderen en meerdere vrouwen.

De ex-politieagent Hugo Ernesto Chávez, die naar verluidt lid is van een criminele organisatie, is afgelopen zaterdag gearresteerd voor de moord op een vrouw en haar dochter in Chalchuapa. Volgens het parket wordt de criminele organisatie beschuldigd van in totaal 13 moorden en zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen negen andere verdachten. Het gaat om het doden van zeven vrouwen, een zevenjarig meisje, een negenjarig jongetje en een peuter van twee jaar.

Gabriela Sagastume van het parket wees erop dat de betrokkenen kunnen worden beschuldigd van verzwarende omstandigheden omdat de moorden van de vrouwen plaatsvonden in verband met eerder "seksueel geweld". De autoriteiten van het Midden-Amerikaanse land classificeerden de ex-politieagent als hoofdverdachte met een "psychopathische stoornis".

Volgens minister van Justitie Gustavo Villatoro "jaagde" de ex-politieman op zijn slachtoffers op sociale netwerken. De arrestanten hebben banden met mensensmokkelaars. In El Salvador zijn vorig jaar 1.322 mensen vermoord, het equivalent van 20 doden per 100.000 inwoners. Ten opzichte van 2019 was dit echter al een forse daling.