Tesla stopt acceptatie van Bitcoin voor autobetalingen, waarde keldert

Elektrische autofabrikant Tesla stopt met het accepteren van Bitcoin als betaling, tweette CEO Elon Musk gisteren, daarbij verwijzend naar zijn bezorgdheid over het milieu.

"We zijn bezorgd over het snel toenemend gebruik van fossiele brandstoffen voor Bitcoin-mijnbouw en transacties, met name steenkool, die de ergste uitstoot heeft van welke brandstof dan ook," zei Musk op Twitter. Hij voegde eraan toe dat cryptocurrency een "veelbelovend iets" is, maar dat de belofte ervan geen "hoge belasting van het milieu" mag opleveren.

Tesla, voegde hij eraan toe, zal geen van zijn Bitcoins verkopen.

De prijs van bitcoin daalde ongeveer 5% tot $ 51.847 na de opmerkingen van Musk op Twitter. Tesla's aandeel eindigde woensdag met een daling van 4,4%.

Tesla heeft afgelopen februari nog $ 1,5 miljard in Bitcoin had geïnvesteerd en was van plan om de digitale valuta 'binnenkort' als betaling voor hun elektrische auto's te accepteren. De reële marktwaarde van Tesla's Bitcoin-bezit op 31 maart was zo'n $ 2,48 miljard.

Bitcoin is afhankelijk van computers, die afhankelijk zijn van elektriciteit, om te kunnen werken. Het aantal computers en de energie die benodigd is om ze te laten functioneren, neemt toe - de groeiende waarde van bitcoin is direct gekoppeld aan de hoeveelheid energie die het gebruikt.

Bitcoin-miners ontgrendelen bitcoins door complexe, unieke puzzels op te lossen. Naarmate de waarde van bitcoin stijgt, worden de puzzels steeds moeilijker en is er meer computervermogen nodig om ze op te lossen. Schattingen over hoeveel energie Bitcoin gebruikt, variëren.

Een studie uit 2019 door onderzoekers van de Technische Universiteit van München en het Massachusetts Institute of Technology concludeerde dat eind 2018 het hele bitcoin-netwerk verantwoordelijk was voor tot 22,9 miljoen ton CO2 per jaar - vergelijkbaar met een grote westerse stad of een ontwikkelingsland zoals Sri Lanka. De totale wereldwijde uitstoot van het broeikasgas door de verbranding van fossiele brandstoffen bedroeg vorig jaar ongeveer 37 miljard ton.