Belgische boer verplaatst per ongeluk grens met Frankrijk

Een boer in België heeft voor opschudding gezorgd nadat hij per ongeluk de grens met Frankrijk  heeft verlegd.

Een liefhebber van lokale geschiedenis liep in het bos toen hij zag dat de steen die de grens tussen de twee landen markeerde 2,29 m was verschoven.

De Belgische boer, die blijkbaar geïrriteerd was doordat de steen 'in de weg' lag, had hem binnen Frans grondgebied verplaatst.

In plaats van internationale opschudding te veroorzaken, werd het incident aan beide kanten van de grens met een glimlach onthaald.

"Hij heeft België groter gemaakt en Frankrijk kleiner, dat is geen goed idee", vertelde David Lavaux, burgemeester van het Belgische dorp Erquelinnes, aan de Franse tv-zender TF1. Dit soort verhuizingen veroorzaakt al hoofdpijn tussen particuliere landeigenaren, zei hij, laat staan buurlanden.

De grens tussen Frankrijk en wat nu België is, strekt zich uit over 620 km (390 mijl). Het werd formeel opgericht onder het Verdrag van Kortrijk, ondertekend in 1820 na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo vijf jaar eerder. De steen dateert uit 1819, toen de grens voor het eerst werd afgebakend. 

"Ik was blij, mijn stad was groter", voegde de Belgische burgemeester er lachend aan toe. "Maar de burgemeester van Bousignies-sur-Roc was het daar niet mee eens."

De lokale Belgische autoriteiten zijn van plan contact op te nemen met de boer om hem te vragen de grenssteen terug te brengen naar zijn oorspronkelijke locatie. Gebeurt dat niet, dan zou de zaak terecht kunnen komen bij het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat een Frans-Belgische grenscommissie zou moeten oproepen, welke sinds 1930 inactief is.

De heer Lavaux merkte op dat de boer ook strafrechtelijk kan worden vervolgd als hij zich niet aan de regels houdt.

"Als hij blijk geeft van goede wil, zal hij geen probleem hebben, we zullen deze kwestie in der minne regelen", vertelde hij aan de Belgische nieuwssite Sudinfo.