Gezellig druk, applaus voor terraspersoneel tijdens eerste dag na coronacoma

De coronaversoepelingen werden vandaag met open armen ontvangen. Lange rijen voor de Primark en IKEA en de terrasjes zaten lekker vol. Onder andere in Utrecht stonden er zelfs rijen om lekker in de zon een drankje geserveerd te krijgen.

In Groningen werd het barpersoneel zelfs op een applaus getrakteerd, terwijl op het Leidseplein en Rembrandtsplein in Amsterdam de terrasjes maar langzaam gevuld werden. Op de Neude in Utrecht stonden bij elk terras toch al wel gauw tien tot vijftien man te wachten tot ze aan de kouwe klats konden.

Ook de winkelstraten werden weer goed gevonden door de Nederlanders. Eindelijk kon men weer zonder reservering winkelen en aan de lange rijen voor de Primark, Zara, JD Sports en andere ketens te zien waren heel veel mensen blij om weer eens lekker zonder tijdsdruk te neuzen en te passen.

Op de markt viel de drukte nog mee, inmiddels mogen ook kraampjes die niet-essentiële producten verkopen zich weer vertonen. "Ik denk dat alle ondernemers met een grote lach uit bed zijn gesprongen en het heel fijn vinden weer op de markten te mogen staan, zeker met dit mooie weer”, zegt voorzitter Louise Wesselius van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel.

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de veiligheid van winkelmedewerkers door de drukte die ontstaat rondom winkels. "Wij drukken werkgevers en klanten op het hart om de coronaveiligheidsregels in acht te nemen, achter elk mondkapje zit een mens!", zo meent FNV-bestuurder Linda Vermeulen.

Winkeliersorganisatie INretail was gelukkig positiever. "In enkele winkelcentra is drukte, maar over het algemeen zijn de rijen met wachtende klanten goed te handhaven. Het overall-beeld geeft een erg positieve indruk."