Marcouch en politie verontwaardigd over 'online heksenjacht' op agent met losse handjes

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is kwaad over de kritiek welke op social media wordt geuit op een Arnhemse agent die geweld gebruikte bij de ontruiming van een feest gisteravond in het Sonsbeekpark. Marcouch vindt het bijzonder ‘kwaadaardig’ dat er oproepen worden gedaan om de agent thuis op te zoeken. Zo meldt de Gelderlander.

"Deze jongen is naar voren gestapt om onze veiligheid te beschermen. Hij stelt zich dienstbaar op voor ons land en voor onze stad. Dat verdient respect en waardering.” volgens burgemeester Marcouch.

De beelden van de politieagent die tijdens de ontruiming iemand met zijn vuist vol in het gezicht slaat zijn kort na het incident 'viral' gegaan. Er ontstond dinsdagavond een chaotische situatie in het Sonsbeekpark, waar honderden mensen aan het feesten waren voor Koningsdag.

Toen de politie arriveerde rond 20.00 uur, vertrokken de meeste mensen uit zichzelf naar elders, maar enkele feestgangers boden verzet. Hierbij zijn twee aanhoudingen verricht. De politie is nog op zoek naar een man die de ruiten ingooide van een passerende ambulance.

Update 29 april 01.30 uur: Zowel politie Gelderland-Midden als burgemeester Marcouch hebben gisteravond nog een reactie gegeven.

Van politie.nl: 
"De jacht op een politieagent na het optreden in het Arnhemse Sonsbeekpark tijdens Koningsdag is onacceptabel en tevens strafbaar. Dat stelt sectorhoofd Naomi Hoekstra van het district Gelderland-Midden. ''Collega’s staan daar voor de veiligheid van mensen in en om het park.''De politie moest dinsdagavond rond 20:00 uur optreden aangezien het te druk werd in het park. Het overgrote deel van de aanwezigen gaf gehoor aan de oproep om te vertrekken, maar een klein deel bleef toch. Politieagenten werden uitgescholden, belaagd en bekogeld met onder meer flessen. Een voorbijrijdende ambulance werd eveneens bekogeld.

Na meerdere verzoeken om te vertrekken moest uiteindelijk gepast geweld worden gebruikt door de politie. Dit geweld is gefilmd en wordt veelvuldig gedeeld op sociale media. Daarbij ook specifieke beelden van een collega. ''Kritiek hebben op de politie mag en het delen van beelden hoort bij deze tijd. Maar de manier waarop er over deze collega gesproken wordt is opruiend en teksten bevatten in sommige gevallen smaad en laster. De impact op collega’s en hun familieleden is enorm. Dat accepteren we niet'', aldus Hoekstra. Opruiing is net als smaad en laster strafbaar.

In 2020 was er een toename van 86% zichtbaar van het aantal keren dat politiemensen op sociale media werden belaagd en bedreigd; namelijk 108 keer. Dit fenomeen kan niet los gezien worden van het opzettelijk achterhalen van privégegevens met als doel intimidatie en bedreiging, ook wel doxing genoemd. Ook niet-politiemensen hebben hier in toenemende mate last van. Denk aan journalisten, politici en opiniemakers.

''Agressie en geweld lijken op te schuiven naar het digitale domein. Dit baart zorgen. Het raakt de persoonlijke levenssfeer van mensen en gaat echt een grens over.''

Kom je excuus aanbieden aan de politie en de Arnhemmers! En stuur zelf je naam en adres op; held op sokken!

— Ahmed Marcouch (@ahmedmarcouch) April 28, 2021

''Agressie en geweld lijken op te schuiven naar het digitale domein. Het raakt de persoonlijke levenssfeer en gaat echt een grens over'', aldus @naomi_hoekstra over berichten op sociale media na het politie-optreden in #Arnhem op Koningsdag. https://t.co/SxNXLdFHhO pic.twitter.com/vMZ5bsewC4

— Politie Gelderland (@POL_Gelderland) April 28, 2021

Eerdere berichtgeving:

 

 Op verzoek van enkele users de tweets aangepast.