Gommers kritisch bij BEAU: 'Met finish in zicht zou ik niet versoepelen'

Diederik Gommers, de inmiddels tot bekende nederlander verworden arts, intensivist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC)  zou toch liever zien dat er komende woensdag geen versoepelingen worden doorgevoerd. "Ik zou niet versoepelen, zo met de finish in zicht, ik zou het niet doen", zo zei hij maandagavond aan tafel van de RTL talkshow Beau.

Hij wijst daarbij op de slijtageslag van verplegend personeel en artsen, die na een jaar COVID-19 zorg gewoon aan het eind van hun latijn zijn. "Ze zijn nu zes maanden bezig en je ziet op plekken hele hoge uitval. Als de collega's in Brabant er zo doorheen zitten. Dan zeg ik: jongens, ik had iets meer rust gewild." De ziekenhuizen realiseren zich daarnaast maar al te goed dat het ook met dalende coronacijfers nog lange tijd erg druk blijft, omdat er een nog een grote hoeveelheid aan uitgestelde zorg moet worden geleverd.

Dat de ic's nu zo vol liggen is namelijk een gevolg van ons eigen gedrag van drie weken geleden, aldus Gommers. "Begin april was het mooi weer, iedereen zat dicht op elkaar in de parken. Dat zie je nu terug in de ziekenhuiscijfers. Bovendien nemen mensen het op dit moment al niet zo nauw met een aantal coronamaatregelen, zoals de bezoekersregeling. We verwachten dat dat gedrag door die versoepelingen niet veel verandert."

Hoewel de opper-intensivist begrijpt dat het kabinet de beslissing tot de versoepelingen heeft genomen wijst hij op het nadeel ervan. Door het openen van de terrassen en het loslaten van de avondklok zou de indruk bij de mensen kunnen ontstaan dat de coronacrisis al voorbij is en dat men zich dan nóg minder goed aan de basisregels gaan houden. "Dat is wel gevaarlijk. We zijn al deels gestopt met de kritiek planbare zorg, operaties die binnen zes weken noodzakelijk zijn. Dat kun je niet heel lang blijven doen. Vandaar dat ik blijf zeggen: realiseer je dat het in de ziekenhuizen nog steeds heel moeilijk is."