Cannabispsychose vrijbrief voor moord op joodse vrouw

Een bijzonder staaltje strafrecht in Frankrijk, waar een moordenaar vrijuit gaat omdat hij psychotisch was ten tijde van de moord. De dader, een moslim uit Mali werd psychotisch na het roken van een aantal jointjes en dus hoeft hij zich niet te verantwoorden voor een rechter, hij werd uiteindelijk ook door het Hof van Cassatie ontoerekeningsvatbaar verklaard.


Demonstranten eisen gerechtigheid voor Sara Halimi (Foto: Andrea Savorani Neri/NurPhoto via Getty Images)

Kobili Traoré raakte in 2017 volledig buiten zinnen nadat hij veel had geblowd. Zijn 65-jarige buurvrouw Sara Halimi werd zijn slachtoffer. De dader riep luidkeels 'Allahu Akbar' en noemde de joodse vrouw 'de duivel', waarna hij haar uit het raam gooide.

Twintigduizend demonstranten verzamelden zich zondag in Parijs op het Trocadéro om te protesteren tegen het besluit om Traoré niet te vervolgen. Velen noemen de moord een teken van het nieuwe anti-semitisme in Frankrijk en hielden borden omhoog met teksten als: ’Roken schaadt de gezondheid van Joden’ of ’Bob Marley rookte vijftig joints per dag, maar heeft nooit iemand vermoord’.

"Toen in 1990 grafschennis werd gepleegd op een Joods kerkhof door neonazi’s in Carpentras, kregen we steun uit het hele land. Deze moord is een voorbeeld van het ’nieuwe antisemitisme. Traoré is een radicale moslim, maar dat benoemen is taboe", aldus een demonstrant.

Zondag werd eenzelfde demonstratie gehouden voor het Franse ambassade in Den Haag, net als in Miami, Londen, Rome en Los Angeles.