COVID-19 : India smeekt om zuurstof, patiŽnten sterven op straat

Voor de vierde dag achter elkaar vestigt India een triest wereldrecord met bijna 350.000 nieuwe COVID-19-besmettingen en bijna 2800 doden binnen 24 uur. Er is een groot tekort aan zuurstof om alle patiënten te beademen. Dit geeft hartverscheurende situaties van naar adem snakkende mensen die door zuurstofgebrek sterven voordat ze bij een ziekenhuis zijn. "Het virus slikt de mensen van onze stad als een monster op.” Meer hierover in het AD.

Mensen gaan met hun doodzieke familieleden langs meerdere ziekenhuizen tot ze een ziekenhuis vinden met plaats en zuurstof. Ze bellen in het rond en vragen wanhopig op social media of iemand weet waar ze terecht kunnen. Veel ziekenhuizen moeten patiënten weigeren omdat er gewoon geen bedden en zuurstof voor de beademingsapparatuur beschikbaar zijn.

Dit heeft tot gevolg dat voor de deuren van de ziekenhuizen of zelfs op straat doodzieke mensen op brancards liggen. Er wordt gesmeekt om zuurstof en opname, maar voor velen komt de hulp te laat en zij sterven voor de poort van het ziekenhuis. Ook de mensen voor wie wel plaats was voor opname overlijden in het ziekenhuis doordat er geen zuurstof meer beschikbaar is.

De gezondheidszorg in het land dreigt te bezwijken onder deze nieuwe, dodelijke coronagolf. Ziekenhuizen hebben moeite om voldoende apparatuur en medicijnen, die tegen woekerprijzen worden verkocht, in te slaan.

De regering heeft inmiddels bedrijven gevraagd de productie van zuurstof en andere levensreddende medicijnen op te hogen. Militaire vliegtuigen en treinen zijn ingezet om de broodnodige zuurstofvoorraden vanuit andere delen van het land naar Delhi te transporteren. Ook vanuit het buitenland komt hulp voor zuurstof, onder meer van de Verenigde Staten en buurland Pakistan.