Denemarken stuurt Syriërs weer terug, ook Syriërs in Nederland zijn ongerust

Onder de duizenden Syriërs in Noord-Nederland heerst extra stress, sinds Denemarken eerder deze maand besloot dat vluchtelingen teruggestuurd kunnen worden. Volgens de Deense overheid zijn sommige delen van Syrië inmiddels veilig genoeg om naar terug te gaan. Zo meldt DvhN.

Zo'n 200 Syrische vluchtelingen in Denemarken hebben bericht gekregen dat hun verblijfsvergunning niet wordt verlengd en dat de vluchtelingen weer terug moeten naar Syrië. De Deense regering stelt dat Damascus en de regio's rondom Damascus veilig zijn om naar terug te keren en stelt dat ze de de Syrische vluchtelingen altijd hebben verteld dat de opvang in Denemarken van tijdelijke aard was.

Syrië en Denemarken hebben geen diplomatieke betrekkingen, dus als vluchtelingen weigeren om terug te keren naar Syrië, kunnen ze niet worden gedwongen. In plaats daarvan zullen ze naar deportatiecentra worden gestuurd, die volgens het Rode Kruis vergelijkbaar zijn met gevangenisen.

Denemarken stond voorheen bekend om zijn bereidheid om mensen in nood op te nemen, was het eerste land dat het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951 ondertekende.  De beleidswijziging is het resultaat van een links sociaal democratische regering, wiens immigratiebeleid lijkt op dat van een rechtse partij. Hoewel het aantal asielzoekers in Denemarken sterk is gedaald, liet premier Mette Frederiksen in januari dit jaar weten dat het haar streven is om "nul asielzoekers" te hebben.

Afgelopen woensdag hebben honderden vluchtelingen zich verzameld voor het Deense parlement om te protesteren tegen de uitwijzingsbevelen, samen met Deense vrienden, klasgenoten en collega's.

Door de situatie in Denemarken is er onder sommige Syriërs in ons land nu angst ontstaan dat Nederland tot dezelfde beslissing zal komen. Maar daar is vooralsnog geen sprake van.

"Een heel onverstandig besluit van Denemarken, volgens arabist Esmeralda van Boon, die voor de gemeente Groningen statushouders begeleidt. "Damascus is misschien relatief rustig nu, maar stuur je gevluchte Syriërs terug, dan teken je als land eigenlijk hun doodvonnis. Een deel zal direct worden opgepakt en in de gevangenis worden gezet. Wat daar gebeurt, dat wil je niet eens weten.”

Het is nu 10 jaar geleden dat demonstraties tegen het regime van president Assad uitmondden in een bloederige oorlog, die nog altijd voortduurt. Enkele duizenden Syriërs zijn de afgelopen jaren in Noord-Nederland beland. Hun arbeidsmoraal is hoog, zo blijkt uit onderzoek. Ze willen heel graag meedoen aan de Nederlandse maatschappij, maar een deel slaagt er nog niet in. Vooral de wat oudere Syriërs hebben soms moeite om volledig te integreren in ons land. Maar er zijn genoeg succesverhalen. Veel Syrische jongeren volgen een opleidingen of hebben inmiddels hun diploma al op zak. Een groot aantal van de vluchtelingen heeft de Nederlandse nationaliteit verworven of is op weg naar naturalisatie.