IC-teams sturen brandbrief aan minister De Jonge: 'We houden het niet vol'

IC-teams uit tien Brabantse ziekenhuizen hebben vandaag een brandbrief gestuurd aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Volgens de intensivisten eist de fysieke en emotionele belasting van coronazorg momenteel zijn tol en is de kwaliteit van de zorg in gevaar.

Terwijl een groot deel van de Nederlandse bevolking al reikhalzend uitkijkt naar 28 april, wanneer er eindelijk weer wat 'normaals' mogelijk zou kunnen worden, maakt de zorg voor het aantal COVID-19 patienten de toestand in onze ziekenhuizen verre van normaal.

In een brandbrief aan minister De Jonge en Ernst Kuipers schrijven een groep Brabantse intensivisten dat de grens nu echt bereikt is en code zwart wel erg dichtbij komt.  Het nog verder opschalen van het aantal IC-bedden is volgens deze Brabantse ziekenhuizen  onhaalbaar. De IC-artsen voorspellen eerder een daling van het totaal aantal intensive care bedden vanwege het uitvallen van personeel." De fysieke en emotionele belasting voor onze teams (die volgens de IC-artsen ook steeds meer te maken krijgen met jonge patiënten) eist onvermijdelijk zijn tol. Teamleden hebben aangegeven dit niet veel langer vol te houden en overwegen te stoppen. Het personeelstekort zal verder toenemen, hetgeen de kwaliteit van onze IC-zorg in de (nabije) toekomst in gevaar brengt. De Nederlandse bevolking lijkt niet te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze IC-capaciteit bereikt wordt. Maak deze boodschap duidelijk aan de mensen, onze toekomstige IC-patiënten. U moet zich samen met ons voorbereiden op de scenario's die gaan ontstaan als we daadwerkelijk de zorg niet meer kunnen leveren. Scenario's waar wij in de zorg nu echt concreet rekening mee houden", aldus de brief die door elf IC-artsen is ondertekend.