Is een malariavaccin in zicht?

Elk jaar krijgen miljoenen mensen over de hele wereld malaria. Honderdduizenden sterven hieraan, voornamelijk kinderen. De WHO wil de ziekte de komende vijf jaar in vijf landen laten uitroeien. Behaalde successen in een onderzoek voor een vaccin tegen malaria in het Verenigd Koninkrjk zou een grote stap in de goede richting kunnen zijn.

In de strijd tegen malaria melden onderzoekers belangrijke bevindingen. In een klinische studie toonde een door het Jenner Institute aan de Universiteit van Oxford ontwikkeld potentieel malariavaccin een effectiviteit van 77 procent, aldus de wetenschappers. Voor de studie werden in 2019 in totaal 450 kleine kinderen in Burkina Faso gevaccineerd met het vaccin en daarna gedurende een jaar geobserveerd.

Volgens de vrijgegeven informatie werden bij de gevaccineerden geen ernstige bijwerkingen gevonden. Het vaccin, genaamd R21 / Matrix-M, is de eerste kandidaat tegen malaria die de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om tegen 2030 een vaccin met 75 procent effectiviteit te ontwikkelen, al heeft overtroffen. In samenwerking met het Indian Serum Institute en het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Novavax moet nu een bredere studie met 4.800 kinderen in vier Afrikaanse landen verdere informatie opleveren.

De directeur van het Jenner Instituut, Adrian Hill, sprak van een "geweldige dag" in de strijd tegen malaria. "Ik denk dat de kans groot is dat we een doorbraak zullen maken", zei hij tegen persbureau PA. Premier Boris Johnson omschreef het resultaat als een "baanbrekend succes". "Malaria doodt elk jaar honderdduizenden kinderen. Een effectief vaccin opent de mogelijkheid om een einde te maken aan deze wereldwijde tragedie", twitterde hij.

De WHO heeft een initiatief aangekondigd voor Wereldmalariadag aanstaande zondag, waaraan 25 landen meedoen, om te bereiken malariavrij te zijn in 2025. Dit zijn onder meer Guatemala, Honduras, Noord-Korea en Thailand. De organisatie schat dat jaarlijks bijna 230 miljoen mensen ziek worden van de door muggen overgedragen ziekte. In 2019 stierven meer dan 400.000 mensen eraan, waarvan tweederde kinderen jonger dan vijf jaar. Afrika wordt bijzonder zwaar getroffen met meer dan 90 procent van de malariadoden.