Marxistische BLM-oprichter koopt miljoenenvilla in blanke buurt LA

De 37-jarige Patrisse Cullors heeft een huis van bijna anderhalf miljoen dollar gekocht vlakbij Malibu in Los Angeles. De mede-oprichter van de Black Lives Matter-beweging gaat wonen in een voornamelijk blanke, rijke wijk Topanga Canyon.


Patrisse Cullors (Foto: Sarah Morris/Getty Images)

Eerder werd bekend dat de organisatie, die streeft naar 'zwarte gelijkheid', meer dan 90 miljoen dollar vergaard had aan donaties, maar hoe het geld verdeeld werd bleef een mysterie. Ze werd door andere zwarte mensenrechtenorganisaties beschuldigd van zichzelf verrijken. Daarom spanden zij een rechtzaak aan tegen de Black Lives Matter Global Foundation.

Cullors noemde zichzelf eerder een 'getraind Marxist', maar die uitspraak lijkt inmiddels ook door de gootsteen te kunnen. Ze komt uit een kansenwijk en groeide arm op. Het is niet duidelijk of zij een salaris krijgt van de BLM-beweging, maar duidelijk is is dat ze goed boert. In 2020 tekende ze een tv-deal met Warner Bros.

Critici konden hun ongeloof niet verbergen. "Ze kan zich de komende periode in ieder geval flink aan blanken en blanke agenten gaan irriteren", aldus sportjournalist Jason Whitlock.

Online journalist en auteur Andy Ngo: "Cullors identificeert zich als een communist en pleit voor de afschaffing van het kapitalisme."

Cullors startte samen met twee ander zwarten de BLM-beweging na de moord op Trayvon Martin en de vrijspraak van de schutter George Zimmerman. Inmiddels is de beweging vooral bekend van activistische demonstraties die vaak geënt zijn op het intimideren van blanken en kapitalisme. Regelmatig eindigen de 'vreedzame' demonstraties in plunderingen.