Fantastische Grand Prix van Doha in MotoGP

Op het Losail International Circuit in Doha zit een dag racen erop. De MotoGP sloot de dag af met de Grand Prix van Doha, de tweede race van het seizoen en de tweede op het Qatarese circuit, alvorens de heren over twee weken in actie komen in Portimão.

Rookie Jorge Martin begon zijn tweede MotoGP-race ooit vanaf poleposition, Pramac Ducati-teamgenoot Johann Zarco stond naast hem en WK-leider Maverick Viñales vertrok op zijn Yamaha van plek drie.

Martin en Zarco behielden hun posities bij de start, Aleix Espargaro schoof op de Aprilia aan vanaf plek zeven en Miguel Oliveira denderde op zijn KTM van de twaalfde naar de vierde stek nog voor de eerste bocht bereikt werd.

De Suzuki's van Alex Rins en Joan Mir vertrokken ook ijzersterk en werkten zich op naar plek vier en vijf - Oliveira probeerde er tussenin te blijven. Viñales ging ondertussen achteruit en zat in no-time buiten de top-10, achter Francesco Bagnaia.

Rins had het tempo lekker te pakken en verschalkte Espargaro, waarna hij Zarco in de nek begon te hijgen. Daar ontstond een heftige strijd om de tweede plek, waarin Rins toch de bovenhand had. De Suzuki-coureur kon de aandacht vervolgens langzaam op Martin richten, terwijl de achteruitgang van Viñales wat tot stilstand kwam.

Na acht ronden begon Bagnaia ook op dreef te komen, hij reed inmiddels vóór Mir op de vijfde plek op zijn fabrieks-Ducati. Op snelheid kwam Bagnaia voorbij Espargaro en Miller voorbij Mir én Espargaro, waardoor er vier Ducati's in de top-5 reden - alleen Rins zat er op de derde plek tussen.

In de laatste tien ronden begon het heviger tekeer te gaan, Miller en Mir beukten elkaar op het rechte stuk bijna het gras in en verloren posities. Bagnaia nam plek drie over van Rins, Fabio Quartararo kon door het gedoe voor hem doorschuiven naar plek vijf, voor Aleix Espargaro, Miller, Viñales en Mir.

Zes ronden voor het einde leek Bagnaia te schrikken van de enorme snelheid van de Ducati in de slipstream van Zarco's Ducati, waardoor hij zich verremde en hij wat plekken verloor. Miller maakte een rondje later ook een fout, Quartararo schoof zo door naar plek drie en niet veel later pakte hij ook Zarco.

Quartararo zette zijn Yamaha simpel langs Martin, die zo voor het eerst niet meer op kop reed, maar de monsterlijke snelheid van de Ducati hielp hem wel terug naar plek één...kortstondig. Viñales was intussen weer helemaal naar voren gereden en begon Zarco's derde plek aan te vallen, het zag er ineens weer goed uit voor Yamaha.

Voorin sloeg Quartararo een ogenschijnlijk definitief gat, Martin en Zarco hielden Viñales nog wel van het lijf. Daar profiteerde Rins van: zodra Viñales even afhaakte sloeg Rins toe.

Quartararo reed onbedreigd naar zijn eerste overwinning voor het fabrieksteam van Yamaha, Zarco nam Martin in de slotronde te grazen, maar Pramac kon juichen: twee man op het podium. Rins finishte als vierde, voor Viñales, Bagnaia, Mir, Brad Binder, Aleix Espargaro en Miller.