Nieuw kabinet onder leiding van Rutte lijkt lastig

De route naar een nieuw kabinet onder leiding van Mark Rutte lijkt voorlopig een onbegaanbare route te worden. Tijdens een extra Journaal zojuist op NPO1 bevestigde ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers dat zijn partij geen deel wil uitmaken van een nieuw kabinet onder leiding van Rutte.

Met deze stap is er een Kamermeerderheid die zegt geen toekomst te zien in een nieuw kabinet Rutte. Tijdens het debat over de ontstane situatie bij de formatie spraken alle partijen zich uit voor de motie van wantrouwen tegen Rutte behalve de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie. Deze route leek daardoor, na het spannende debat, vooralsnog de enige route voor een mogelijk Rutte IV. Met de verklaring van Segers is die mogelijkheid ook afgesneden.

Er wordt niet verwacht dat D66 voor deze Paasdagen met een verklaring zal komen. Ook de VVD lijkt rustig af te wachten wat er komt. Volgens politiek verslaggever Ron Fresen zal Rutte de conclusies van een nieuwe verkenner afwachten. Zo'n nieuw aan te stellen verkenner zal naar verwachting moeten onderzoeken of de vertrouwensbreuk tussen de premier en veel partijen hersteld kan worden.