Maatregel tegen racisme: New Yorkers mogen nu legaal wiet roken

De legalisatie van cannabis is een controversieel onderwerp in de Verenigde Staten. In New York is men van mening dat de huidige wetgeving bovendien niet-blanken discrimineert. Nu legaliseert de staat marihuana voor recreatief gebruik boven de 21 jaar, schrapt men oude veroordelingen van recreatief cannabis-gebruik en hoopt men dat de maatregel ook de strijd tegen het structureel racisme in de staat bevordert.

Na jaren van controverse maakte het staatsparlement van New York nu dan eindelijk de weg vrij voor legalisatie van marihuana. Het Lagerhuis in Albany heeft hiervoor een wetsvoorstel aangenomen met 100 tegen 49 stemmen. Enkele uren daarvoor was de Senaat ook akkoord gegaan met 40 tegen 23 stemmen. Gouverneur Andrew Cuomo, die het wetsvoorstel nog moet ondertekenen, noemde  de legalisatie "trendsettend".

De maatregel schept banen en verhelpt vooral "het onrecht van decennia van wet die onevenredig ten nadele was van niet-blanken", schreef de spreker van het Lagerhuis, Carl E. Heastie, op Twitter. De belangrijkste reden voor legalisatie is de strijd tegen structureel racisme: de huidige cannabiswetgeving in New York heeft niet-blanken gediscrimineerd. Hoewel het gebruik van cannabis min of meer gelijk verdeeld is over alle bevolkingsgroepen, hadden Afro-Amerikanen veel meer kans om gearresteerd te worden voor een overtreding op de marihuana-wetgeving.

"De legalisering van cannabis in New York zal zich richten op gerechtigheid, investeringen in de gemeenschap, economische kansen voor historisch rechteloze mensen, onderzoek, onderwijs en openbare veiligheid", zei Crystal Peoples-Stokes, vertegenwoordigster van het Assembly District in Albany, vorige week. Zij was de initiatiefneemster van dit wetsvoorstel en is blij met de positieve effecten die legalisatie voor veel New Yorkers zal hebben.

Nadat Cuomo de wet heeft ondertekend, zal New York, met een bevolking van bijna 20 miljoen mensen de 16e staat van de Verenigde Staten worden die marihuana naast medisch gebruik ook voor recreatief gebruik toestaat. Volgens schattingen zou dit de komende jaren een omzet van miljarden dollars  aan cannabis kunnen creëren, wat jaarlijks $ 350 miljoen aan extra belastinginkomsten oplevert.