Global Forest Watch: Wereldwijde ontbossing weer toegenomen

De ontbossing van de oerbossen over de hele wereld is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dit blijkt uit gegevens van het "Global Forest Watch" -project, dat onder meer wordt geleid door de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten.

Volgens dit project is in 2020 ongeveer 4,2 miljoen hectare oerbos vernietigd - dat is ongeveer de oppervlakte van Nederland. In totaal is er in 2020 12,2 miljoen hectare aan boombedekking verloren gegaan.

De ontbossing is met ongeveer twaalf procent toegenomen ten opzichte van 2019. Volgens het project staat  de ontbossing gelijk aan de uitstoot van ongeveer 570 miljoen auto's. De ontbossing was vooral fors in Brazilië, Congo en Bolivia. Als reden voor deze ontwikkeling worden onder meer toegenomen landbouw, bosbranden, mijnbouw en bevolkingsgroei aangegeven. Aan de andere kant was er minder ontbossing dan in voorgaande jaren in Indonesië en Maleisië, waar onder meer de wettelijke eisen aan palmolieplantages en de straffen voor illegale kap zijn aangescherpt.