EU wil sancties voor 13 landen die weigeren afgewezen asielzoekers terug te nemen

De Europese Unie onderzoekt sancties tegen landen die weigeren afgewezen asielzoekers terug te nemen. Als de samenwerking met deze landen niet verbetert, zou de Commissie de EU-Raad  willen voorstellen om vanaf de zomer beperkingen op te leggen.

Zoals de "Welt am Sonntag" schrijft , gaat het om in totaal 13 landen uit Afrika en Azië, Dit zijn Irak, Iran, Libië, Senegal, Somalië, Mali, Gambia, Kameroen, Republiek Congo, Egypte, Eritrea evenals Ethiopië en Guinee-Bissau. Als mogelijke sanctie overweegt de EU de regels rondom de aanvraag van een visa voor het Schengengebied aan te scherpen.

In de eerste fase zou dit de opheffing zijn van de momenteel geldende limiet van 15 dagen voor de behandeling van een visumaanvraag of de opschorting van de vrijstelling van visumleges voor houders van een diplomatiek paspoort. In een tweede stap zou de visumtoeslag kunnen worden verhoogd van 80 naar 160 euro, daarna kan nog overwogen worden om de geldigheidsduur van een visum in te korten. De betrokken landen hebben tot de zomer de tijd om te voldoen aan hun verplichting om hun eigen burgers terug te nemen.