Boete voor artsen die hydroxychloroquine of ivermectine voorschrijven tegen COVID-19

Artsen die (hydroxy)chloroquine of ivermectine voorschrijven tegen covid-19 krijgen daarvoor vanaf nu een boete van maximaal 150.000 euro opgelegd door de inspectie. Het kan daarbij ook gaan om andere medicijnen die buiten de richtlijnen om worden voorgeschreven. De IGJ roept apothekers op melding te doen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt nog steeds meldingen dat artsen medicijnen voorschrijven die in strijd zijn met de behandeladviezen voor corona.  Het gaat daarbij onder meer om  (hydroxy)chloroquine en ivermectine. De inspectie vindt het voorschrijven en afleveren van deze geneesmiddelen buiten de richtlijnen een risico voor de kwaliteit van zorg, en gaat daarom artsen bestuurlijk beboeten wanneer ze deze medicijnen ten onrechte voorschrijven. De woordvoerder van de IGJ kan desgevraagd niet toelichten over hoeveel artsen dit precies gaat en wat hun specialisme is.

‘We zijn hierover in gesprek geweest met een aantal artsen, maar omdat sommigen er gewoon mee doorgaan, gaan we nu over tot het opleggen van boetes. We gaan nu niet meer waarschuwen’, aldus de woordvoerder. De boetes kunnen volgens haar in de duizenden euro’s lopen. ‘Een echt minimumbedrag is er niet en de precieze hoogte van een boete zal afhangen van de omstandigheden. Heeft de arts het geneesmiddel één keer voorgeschreven of meerdere keren? Aan hoeveel patiënten is het voorgeschreven, dat soort zaken. De maximumhoogte voor een boete is 150.000 euro.’

Inmiddels hebben alle beroepsgroepen voor artsen in Nederland aangegeven dat het wordt afgeraden om (hydroxy)chloroquine en ivermectine te gebruiken voor het voorkomen of behandelen van corona. Dit geldt zowel voor huisartsen als specialisten in het ziekenhuis. Zo is bewezen dat (hydrox)chloroquine niet effectief is tegen COVID-19, en tegelijkertijd ernstige bijwerkingen kan veroorzaken als hartritmestoornissen. Ook voor ivermectine is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik ter voorkoming of de behandeling van corona.

Off-label
Deze medicijnen mogen alleen worden voorgeschreven voor de ziekten waarvoor ze zijn geregistreerd of ten behoeve van wetenschappelijk klinisch onderzoek. Het is toegestaan dat geneesmiddelen worden voorgeschreven voor ziektes die niet genoemd staan in de bijsluiter, dit wordt ook wel off-label genoemd. Maar voor dit off-label voorschrijven bestaan strenge regels. Wanneer hier niet aan wordt voldaan, kan er volgens de geneesmiddelenwet een bestuurlijke boete worden opgelegd.

Ook apothekers kunnen worden aangesproken wanneer ze deze medicijnen voor corona verstrekken. De inspectie roept apothekers op om een melding te doen bij het Meldpunt Zorg van de IGJ, als ze recepten voor deze medicijnen krijgen aangeboden en er een vermoeden bestaat dat dit voor de behandeling van corona is.