Van Haga meer stemmen dan Baudet?

Het verhaal ging al enige tijd in en rond Forum voor Democratie, de kans is aanwezig dat Wybren van Haga populairder is dan zijn partijleider Thierry Baudet. De eerste voorzichtige signalen na de verkiezingsavond wijzen erop dat het goed mogelijk zou zijn. De grote vraag is wat daarvan de dynamiek binnen FVD zal zijn.

Op Twitter berichtte de doorgaans zeer goed ingevoerde Haagse Insider (het account onthulde bijvoorbeeld de FVD-lijst nog voor deze publiekelijk bekend was) al eerder over de interne peilingen binnen Forum, daaruit zou de potentie van de partij blijken die voor velen onmogelijk werd geacht. De partij peilde dat ze konden rekenen op ongeveer 500.000 stemmen, goed voor zeker 8 zetels. Dit terwijl de grote onderzoeksbureaus FVD ongeveer vijf zetels toebedeelden in de zetelpeilingen. Met bijna alle stemmen geteld staat de partij nu op iets meer dan 480.000 stemmen en 8 zetels.

Tot zover lijkt de interne FVD-peiler goed te zitten maar uit dat onderzoek bleek ook niet iets anders, oud-VVD'er Van Haga zou meer stemmen gaan halen dan Baudet. "Midden-februari had de interne FVD peiler 550k stemmen voorspeld waarvan ±300k voor @WybrenvanHaga en ±250k voor Baudet...", zo schrijft Haagse Insider.

Van Haga was voor Forum voor Democratie het uithangbord deze coronacrisis. De FVD-parlementariër doet namens de partij alle coronadebatten en maakt zich al een tijd sterk voor de ondernemers en zelfstandigen in deze crisis.

Voormalig Forum-lid Sonny Spek is begonnen met het voorzichtig verzamelen van de eerste resultaten van de voorkeurstemmen en daaruit blijkt voorzichtig een nek aan nek race. Uiteraard moet daarbij aangetekend worden dat er nog weinig van de voorkeursstemmen bekend zijn. De definitieve uitslag wordt 26 maart bekend gemaakt.