Huisartsen: tijdelijk stoppen met AstraZeneca-vaccin verstandig

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt het verstandig dat het kabinet de vaccinaties met het coronavaccin van AstraZeneca tijdelijk stillegt. “Het is goed om twee weken pauze te hebben. Huisartsen krijgen vragen van hun patiënten en willen een helder verhaal hebben”, reageert een woordvoerder van de vereniging op het besluit. In praktische zin heeft het stilleggen van de inentingen vooral gevolgen in Gelderland: in die provincie zouden huisartsen maandag beginnen met het toedienen van het vaccin.

De LHV verwijst voor vragen over de betrouwbaarheid van het middel naar instanties als het ministerie van Volksgezondheid en de Gezondheidsraad. “Huisartsen gaan daar niet over, maar hebben wel een rol in de informatievoorziening”, aldus de woordvoerder. De artsen krijgen sinds eind vorige week meer vragen over het vaccin van AstraZeneca. Toen staakten diverse Europese landen al tijdelijk het gebruik. Ze willen eerst zeker weten dat enkele ernstige trombosegevallen niet door het middel zijn veroorzaakt.

In Nederland viel zondagavond het besluit om tijdelijk te stoppen met AstraZeneca. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseerde daartoe na zes meldingen uit Denemarken en Noorwegen over mensen die na de prik een combinatie van ernstige stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) kregen. Meer hierover bij Skipr.

Bij het geneesmiddelen bijwerkingencentrum Lareb zijn vorige week tien meldingen binnengekomen van mogelijke trombose- of embolievorming na een inenting met het COVID-19-vaccin AstraZeneca. Bij de tien gevallen wordt geen melding gemaakt van de ernstige vorm van trombose, trombocytopenie, waarbij ernstige verschijnselen van stolselvorming en een verlaagd aantal bloedplaatjes voorkomen. Deze ernstigere vorm van trombose zijn in andere Europese landen vastgesteld na een prik AstraZeneca en waren de directe aanleiding voor Hugo de Jonge om het vaccineren met AstraZeneca in Nederland tijdelijk op te schorten.

De meldingen die Lareb tot nu toe heeft ontvangen, betreffen gevallen waarbij het toedienen van het AstraZeneca-vaccin mogelijk een rol heeft gespeeld bij de vorming van trombose of een embolie. Het bijwerkingencentrum ontving de tien meldingen na alle media-aandacht over AstraZeneca vorige week.

"Deze meldingen worden verder onderzocht, en waar nodig wordt meer informatie opgevraagd om het beeld vollediger te krijgen", laat Lareb maandag weten.

Zie ook: COVID-19:Nederland stopt uit voorzorg tijdelijk met vaccinaties AstraZeneca