Willem Engel doet aangifte tegen Kiesraad wegens uitsluiting Lijst30, eist uitstel verkiezingen

Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, heeft aangifte gedaan tegen de Kiesraad. Engel stelt dat de telling van de stukken onjuist is verlopen en de Tweede Kamerverkiezingen daarmee oneerlijk zijn. Engel staat op nummer twee van Lijst30. Deze partij ontstond medio februari na een besluit van de Kiesraad.

Na inzage van de stukken van de Kiesraad concludeert Lijst30 dat er grove fouten zijn gemaakt. Zo is de partij mogelijk onterecht uitgesloten in de kieskringen Haarlem en Lelystad. Zo ook Den Haag. Wat grote gevolgen heeft: Naast Den Haag zelf, kunnen er nog zo’n één miljoen Nederlanders die over de grens wonen, niet stemmen op Lijst30. Voor deze groep wordt standaard het stembiljet van Den Haag gebruikt. De kieskringen Haarlem en Lelystad, bestaande uit vele gemeenten, zijn goed voor een paar honderdduizend potentiële stemmers. Voor één zetel zijn zo’n 70.000 stemmen nodig.

Om deel te kunnen nemen aan de landelijke verkiezingen dient een politieke partij minimaal zeshonderd ondersteuningsverklaringen in te leveren bij de Kiesraad. Zo’n vijftienhonderd originele ondersteuningsverklaringen werden ingeleverd, verdeeld over twee inleveringen. Onverlet dit overschot besloot de Kiesraad tot twee stemlijsten: VSN en blanco lijst 30 met eerste kandidaat A. Zeven. Ondanks bezwaar en beroep tot het zien van de twee inleveringen als één, stelde de Raad van State de Kiesraad in het gelijk.

Volgens Lijst30 is de gehele stapel van originele ondersteuningsverklaringen van kieskring Haarlem toegevoegd aan een andere partij. Ook ontbreken enkele originele exemplaren en zitten er verklaringen van JA21 tussen de stapel van Lijst30. “Waren de acties van de Kiesraad medio februari al zeer dubieus, hier is sprake van fraude. Ik kan er niets anders meer van maken”, stelt Engel.

De aangifte is door de politie zeer serieus opgenomen en er wordt contact gelegd met het Openbaar Ministerie. “Er is geen sprake meer van eerlijke verkiezingen, dus moeten deze worden uitgesteld”, aldus Jengel.