Burgemeester Khan: 'Straten Londen niet meer veilig voor vrouwen'

Sadiq Khan is inmiddels vijf jaar burgemeester van Londen en volgens hem is het niet goed gesteld met de veiligheid op straat. Vooral vrouwen en meisjes hebben veel te vrezen, zo vertelt hij in een interview.

"De straten van Londen zijn niet veilig voor vrouwen en meisjes", zo stelt hij. "Het kan niet zo zijn dat vrouwen, voordat ze het huis uit gaan, eerst een veilige route moeten uitstippelen op zoek naar winkels om in te schuilen, of je anders te moeten kleden." Het onveilige gevoel werd de afgelopen dagen versterkt door de dood van de 33-jarige Sarah Everhard die hoogstwaarschijnlijk door een agent is ontvoerd en vermoord.

"Wij mannen moeten goed beseffen dat het voor een vrouw volledig anders voelt om over straat te gaan, naar het werk te reizen, in het openbaar vervoer te zitten, dan voor een man", zo legt Khan uit.

De zorgen om de stijgende criminaliteit in Londen zijn niets nieuws overigens. Zo wordt Londen al de zuuraanval-hoofdstad van de wereld genoemd, na honderden zuuraanvallen op vrouwen per jaar, met als dieptepunt een aanval op een vrouw die haar 21-jarige verjaardag vierde die eindigde in een coma.

Daarnaast wordt de stad geteisterd door groepsverkrachtigen waarbij zelfs eens een 16-jarig schoolmeisje werd misbruikt en na afloop haar keel werd doorgesneden. Verder zijn auto- en motorbezitters beducht op de beruchte motorscooterbendes die op zoek zijn naar dure auto's en motoren om te stelen.

Sinds Khan aan de macht is zijn de misdaadcijfers door het dak gestegen. De aantallen steekincidenten stegen met 52 procent, berovingen met 59 procent en vuurwapengeweld met 30 procent. Alhoewel de misdaadcijfers in het Verenigd Koninkrijk dalen, steeg het aantal moorden met 24 procent en de inbraken met 37 procent.

Een aantal mensen reageerden via sociale media met ongeloof op het plan van Khan om wegen en straatverlichting beter te gaan onderhouden. "Geweld tegen vrouwen komt niet door slechte verlichting, burgemeester. Verleg uw aandacht naar de schuldigen", aldus een bezorgde inwoner.