Russische freestyleskiërs wereldkampioenen aerials, ook Australisch goud

In Almaty in Kazachstan is deze week het wereldkampioenschap freestyleskiën op de moguls en de aerials gehouden. Over de moguls hebben we het al gehad, daarna werden de titels verdeeld op de aerials - het gymnastiekonderdeel van het skiën.

Vrouwen
Het goud ging naar de Australische Laura Peel, die na 2015 haar tweede wereldtitel pakte. In de finale toonde ze een back-full-full-full, waarmee ze 106,46 punten pakte. Met dezelfde sprong, maar iets minder goed uitgevoerd, ging het zilver naar de Amerikaanse Ashley Caldwell (101,74), terwijl de Russische Liubov Nikitina met een back-full-double-full tot 94,47 punten kwam en brons pakte.

Mannen
Maxim Burov won dit seizoen alle World Cup-wedstrijden en de Russische wereldkampioen van 2019 stelde niet teleur: met een prachtige back-double-full-full-double-full scoorde hij 135,00 punten, goed voor goud. De overige podiumklanten stelden dezelfde sprong tentoon, maar voerden het wat minder goed uit: zilver was voor de Amerikaan Christopher Lillis (133,50), brons voor Burov's landgenoot Pavel Krotov (127,50).

Gemengde teams
Rusland was uiteraard de topfavoriet, maar na sprongen van Nikitina en Krotov stonden ze op plek twee: Caldwell en Eric Loughran zetten de Amerikaanse ploeg op één. Lillis ging vervolgens bij de landing echter onderuit en daarmee kon Burov het goud veiligstellen. De Amerikanen moesten zelfs genoegen nemen met brons, want Carol Bouvard, Pirmin Werner en Noé Roth sprongen uittredend wereldkampioen Zwitserland nog naar het zilver.