Zwitsers stemmen met 51% voor een 'boerkaverbod'

Zwitserland stemde vandaag over een verbod op gezichtsbedekkende kleding op openbare plaatsen. Dit ondanks het feit dat vrouwen in islamitische sluiers zelden in het Zwitserse straatbeeld te zien zijn. Zo meldt het AD.

Update 20.00 uur: De Zwitserse bevolking heeft vandaag met een krappe meerderheid voor een boerkaverbod gestemd. De Zwitserse overheid had geadviseerd om tegen de maatregel te stemmen. Het verbod voor gezichtsbedekkende kleding wordt opgenomen in de grondwet en gaat gelden op straat, winkels en horeca. Voor gebedshuizen wordt een uitzondering gemaakt.

Eerdere berichtgeving:

Opiniepeilingen wijzen uit dat een kleine meerderheid van de Zwitsers voorstander is van deze maatregel. Hoewel de stelling ‘Ja of nee tegen een verbod op volledige gezichtsbedekkingen’ geen melding maakt van de boerka of de nikab, bestaat er voor sommigen geen twijfel over waar het debat over gaat. De wet zou ook echter van toepassing zijn voor het dragen van bivakmutsen en bandana's in openbare ruimten zoals bijvoorbeeld bij demonstraties.

Voorstanders van het verbod hebben in de Zwitserse steden posters opgehangen met ; ‘Stop de radicale islam!’ en ‘Stop het extremisme!’, waarop een vrouw in een zwarte nikab is afgebeeld. Tegenstanders van het verbod voeren de slogan ‘Nee tegen een absurde, nutteloze en islamofobe “anti-boerka”-wet’.

Het verbod zou inhouden dat niemand zijn/haar gezicht volledig mag bedekken in een openbare ruimte. Er zijn uitzonderingen waar wel gezichtsbedekkende kleding mag worden gedragen, bijvoorbeeld in gebedshuizen.

'Naast het feit dat deze tekst nutteloos is, is hij ook racistisch en seksistisch', volgens Ines El-Shikh, woordvoerster van de feministische moslimvrouwengroep Purple Headscarves. Ze is van mening dat de voorgestelde wet de indruk wekt dat er een probleem is, maar ze stelt dat 'slechts 30 vrouwen in Zwitserland een boerka dragen'.

Voorstander van de voorgestelde wet Jean-Luc Addor, van de populistische rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP), is echter van mening dat de volledige gezichtssluier 'een extreme vorm van de islam is'.

Het Zwitserse Bureau voor de Statistiek heeft in 2019 een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat 5,5 procent van de Zwitserse bevolking moslim is. De meesten van hen zijn afkomstig uit het voormalige Joegoslavië.