Groningen wil kerncentrale van Rutte niet: "Wat krijgen we nou?"

Tijdens het lijsttrekkersdebat van RTL gisteravond waren Geert Wilders, Mark Rutte en Wopke Hoekstra voorstanders van een nieuwe kerncentrale. VVD lijsttrekker Rutte noemde daarbij de Eemshaven in Groningen als mogelijke locatie voor een dergelijke centrale. Maar in het noorden zitten helemaal niet wachten op een dergelijk project.

Burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland, waar de Eemshaven onder valt, was behoorlijk verbaasd toen hij van de uitspraak van Rutte hoorde. "Rutte zegt spijt te hebben van hoe er met de Groningers is omgegaan tijdens het gaswinningsproces. En notabene trakteert hij Groningen in een tweede zin op een kerncentrale", aldus Bolding tegenover RTV Noord.

De regio zit duidelijk niet op een kerncentrale in de Eemshaven te wachten zo laat de burgemeester merken. "Hij staat daar als lijsttrekker, maar hij is ook nog minister-president en dat hij dit zomaar meldt, is verbazingwekkend. Dit is niet bestuurlijk correct. Op deze manier dit communiceren ondermijnt de wens van de regio. Er is hier geen draagvlak voor een kerncentrale."

"Door deze uitspraak lijkt het alsof hij is losgeraakt van de maatschappelijke werkelijkheid. Dan weet de heer Rutte niet wat hier speelt aan lasten als het gaat om energieopwekking. Dan heb je niet goed door hoe het hier leeft", zo vult Bolding aan. Hij vult daarbij aan dat hij niet zijn eigen standpunt vertolkt maar spreekt vanuit wat er in de maatschappij leeft. "Ik plaats mij ook niet in het politieke debat. Ik verwoord het standpunt van de inwoners, de gemeente en de provincie: er is geen draagvlak voor kernenergie."