IsraŽlisch restaurant na meerdere aanslagen weer beklad

Het koosjere restaurant HaCarmel in De Lieve Stad Amsterdam is in de nacht van vrijdag tot zaterdag beklad. Inmiddels is de bekladding weggepoetst. De forensische opsporingsdienst van de politie is ter plaatse gekomen voor een sporenonderzoek.

"Er is voor ons geen enkel perspectief en dan ook nog dit gedoe erbij dan ben je echt dubbel genaaid", vertelt eigenaar Daniel Bar-on. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan.

Lees ook: Celstraf voor dreigbrief en plaatsen nepbom bij restaurant

"Het is belangrijk dat we een dossier hebben, zodat we de verschillende incidenten aan elkaar kunnen linken." Burgemeester Halsema heeft vanochtend Daniel Bar-on telefonisch sterkte gewenst. "Dat voelt goed, dat hoort een burgemeester te doen."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël reageerde op Twitter op de bekladding. "Voor de zoveelste keer is het Joodse restaurant HaCarmel doelwit van een aanval. Horecaondernemers hebben het al zwaar, en dan komt er voor dit restaurant ook nog eens Jodenhaat bij." Ze vinden dat het antisemitisme harder moeten worden aangepakt.

Niet de eerste keer
Bij het restaurant zijn al eerder aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder cameratoezicht. Het restaurant is meerdere keren doelwit geweest van vernielingen.

In 2020 werd er een pakket, dat in eerste instantie leek op een bom, in het portiek neergezet. Ook werd er een ruit ingeslagen en geprobeerd een Israëlische vlag in brand te steken.

De politie hield meteen een verdachte aan. Dat bleek de Syriër Saleh A., die de ruiten van het restaurant in 2017 ook al vernielde.