Meerdere landen sluiten hun luchtruim voor Boeing 777 na vallende onderdelen

Een vrachtvliegtuig is zaterdagmiddag kort na vertrek vanaf vliegveld Maastricht Aachen Airport onderdelen verloren boven de Limburgse plaats Meerssen. Daardoor is één persoon gewond geraakt en zijn verschillende auto's beschadigd. Ook in Denver was het zaterdag raak: delen van een vliegtuig zijn neergestort in verschillende woonwijken, niet ver van de Amerikaanse stad in de staat Colorado. Zo meldt het AD.

Het toestel, een Boeing 777-200 met aan boord 231 passagiers en tien bemanningsleden, is volgens de politie veilig geland op Denver International Airport. Er zou niemand gewond zijn geraakt. Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is de rechtermotor van het vliegtuig kort na het opstijgen vanuit Denver uitgevallen. De Boeing 777 van United Airlines was onderweg naar Honolulu. FAA heeft een onmiddellijke inspectie ingesteld van alle toestellen van het type Boeing 777-200 met een motor van Pratt &Whitney van het type PW4000. Dergelijke toestellen worden hangende het onderzoek aan de grond gehouden.

Bij een vrachtvliegtuig, ook een toestel van vliegtuigbouwer Boeing, van maatschappij Longtail Aviation ontstond zaterdag een motorbrand direct na het opstijgen vanaf Maastricht Aachen Airport. De 747-400 was onderweg naar New York. Als gevolg van de motorbrand verloor het toestel brokstukken boven het Limburgse Meerssen. Neerkomende brokstukken veroorzaakten schade aan auto’s en huizen in het dorp. Het lukte de bemanning om het toestel op drie motoren verder te laten vliegen en te laten landen bij het Belgische Luik.

Update 15.00 uur: Ook het Verenigd Koninkrijk hebben de Boeings 777 met een Pratt & Whitney motor inmiddels in de ban gedaan voor hun luchtruim, naar verwachting zullen meerdere landen hun luchtruim gaan sluiten. Veel luchtvaartmaatschappijen laten hun Boeings 777 met een Pratt & Whitney 4000-112 motoren aan de grond staan.