Coronacrisis op Mallorca dwingt veel vrouwen tot prostitutie

Gesloten bars en winkels en afwezige toeristen, het is erg stil op het vakantie-eiland Mallorca. Een dramatische situatie voor veel vrouwen die voor de COVID-19 crisis al een onzekere baan hadden. In hun ellende glijden steeds meer mensen de prostitutie in. Hier profiteren klanten en pooiers soms schaamteloos van.

De straten van Palma de Mallorca zijn al weken leeg door de coronalockdown. Des te meer vallen de vrouwen op die Plaça Sant Antoni op en af lopen, tegen de muren leunen en roken, op klapstoelen zitten of in kleine groepjes praten. Ze wachten op mannelijke klanten, ongeacht de regen of de kou.

De media en hulporganisaties hebben al aandacht gevraagd voor de narigheid die de COVID-19 pandemie op het eiland en met name in de prostitutie veroorzaakt. Het zijn vaak wanhopige alleenstaande moeders die voor het eerst of na lange tijd de prostitutie in gaan omdat ze door de crisis hun baan als serveerster of schoonmaakster zijn kwijtgeraakt.

'Voor velen is het werken in de prostitutie de enige manier om voor hun gezin te zorgen', aldus Inmaculada Mas Nadal en Rafa Campos van Doctors of the World. prostitutie bevindt zivh in Spanje in een juridisch grijs gebied. Vorig jaar werden 1168 prostituees opgevangen op Mallorca en de andere Balearen, hiervan waren 439 mensen nieuwkomers. Magdalena Alomar van de vzw Casal Petit bevestigt dat er door de crisis steeds meer "nieuwkomers" zijn.

15 euro voor de "full service"
"Newbies" zoals Leila. De Marokkaansw vertelde aan Última Hora dat ze tijdens de crisis haar baan als keukenhulp in een restaurant was kwijtgeraakt. Ze is nieuw in de prostitutie. Ze verbergt haar nieuwe bron van inkomsten voor haar familie. 'Ik moet geld sturen naar mijn moeder en mijn broers en zussen. We zijn arm.' Er wordt momenteel niet veel geld verdiend. Leila sprak de laatste zondag van januari met de journalist. 'Sinds vrijdag is er niemand meer gekomen.' Geen wonder dat de "full service" hier in het centrum van Palma, niet ver van de chique winkelstraat Passeig del Born, al beschikbaar is voor 15 euro, legt Jaume Perelló van Casal Petit uit.

Volgens "Última Hora" staan de meeste vrouwen elke dag twaalf uur op klanten te wachten voor een inkomen van ongeveer honderd euro per week. 'De vrouwen vertellen ons dat velen de prijzen hebben verlaagd en seks zonder bescherming accepteren omdat de concurrentie zo groot is', zeggen de hulpverleners van Doctors of the World. Klanten zijn nu nog meer aan het onderhandelen. Daarnaast zijn de werkomstandigheden veel gevaarlijker geworden dan voorheen , COVID-19 niet eens meegerekend.

De pooiers oefenen tijdens deze crisis veel meer druk uit op de vrouwen, zo wordt gezegd. Op Plaça Sant Antoni vertellen de meeste vrouwen de media dat ze zonder pooier werken. Perelló weet dat dit niet altijd het geval is en dat sommige vrouwen voor soms € 7000 euro in het krijt staan bij de mensensmokkelaars die hen naar Spanje hebben gebracht. Daarom zijn de vrouwen wel gedwongen om elke prijs te accepteren, fysiek en psychisch geweld maakt deel uit van hun dagelijkse leven.

Vooral alleenstaande moeders zijn getroffen
Catalina Bagur van het Rode Kruis op Mallorca spreekt ook van een "extreme noodsituatie" voor vrouwen. De zwaksten van de zwakkeren worden getroffen. Volgens Doctors of the World heeft twee derde van de prostituees die hulp ontvangen van de organisatie, gezinnen om voor te zorgen. En de meesten van hen, ongeveer 80 procent, zijn alleenstaande moeders. De meeste zijn immigranten uit landen als Colombia, Roemenië en Marokko. 

Maar er zijn ook Mallorcaanse vrouwen die vóór de pandemie vaak zwart werkten als schoonmaakster, kinderoppas of bejaardenverzorger en dus makkelijk buiten de deur konden worden gezet zonder recht op werktijdverkorting of een werkloosheidsuitkering. Zoals María, die jaren geleden uit de prostitutie stapte, de kost verdiende als schoonmaakster en nu op 53-jarige leeftijd weer de prostitutie in moet. 'Ik had geen alternatief', zegt ze.

Volgens een studie van de Universiteit van de Balearen is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft in slechts één jaar tijd verdubbeld tot 34.000. De somberheid is enorm op het vakantieparadijs. Het aantal vakantiegangers daalde in 2020 met bijna 90 procent, toeristen moeten nu met een vergrootglas worden gezocht. Restaurants en bars zijn in ieder geval tot begin maart 2021 gesloten. 'De langzame terugkeer naar normaal zal pas binnen maanden beginnen', volgens Joan March van de krant Última Hora.