Supermarktketen mag BLM-gezichtsmasker op werkvloer weigeren

De Amerikaanse supermarktketen Whole Foods, eigendom van Amazon, mag van werknemers eisen dat zij tijdens het werk geen Black Lives Matter-gezichtsmaskers dragen. Een federale rechter wees de claims van 27 werknemers af, nadat sommigen van hen naar huis waren gestuurd omdat ze tijdens het werk weigerden een neutraal gezichtsmasker te dragen, maar wel eentje droegen met bijvoorbeeld 'I can't breathe'.

De rechter, Allison Burroughs, ging niet mee met de aanklacht dat Whole Foods zich discrimerend had uitgelaten. De keten zou volgens de aanklagers selectief omgaan in het naleven van hun dress code, aangezien andere werknemers wel met slogans op hun gezichtsmasker zouden rondlopen.

In het geval dat werknemers het niet eens zijn met deze dress code, dan raadt de rechter hen aan om Whole Foods van gedachten te laten veranderen door met hen in gesprek te gaan in plaats van naar de rechter te stappen. Eventueel kunnen ze op zoek naar een werkgever die een BLM-masker op de werkvloer wel normaal vindt.

In een reactie zei een woordvoerder van de supermarktketen dat de dress code in de winkel nu eenmaal neutraal moet zijn. Daarnaast kan het miljardenbedrijf zich niet vinden in de discriminatie-claim en zegt het dat het al veel betekend heeft voor Black Lives Matter. In 2020 heeft Amazon rond de tien miljoen dollar gedoneerd aan diverse mensenrechtenorganisaties. Hoeveel de zeurende medewerkers hebben gedoneerd is niet bekend.