Brand wereldkampioen veldrijden bij volledig Nederlands podium

Lucinda Brand is in het Belgische Oostende wereldkampioen veldrijden geworden. De 31-jarige veldrijdster reed in de slotronde weg bij twee andere Nederlandse rijdsters, Annemarie Worst en Denise Betsema, en pakte daarmee haar eerste wereldtitel.

Ceylin del Carmen Alvarado had de beste start in Oostende. De uittredend kampioen ging als leidster door de eerste bocht, maar kwam daarna ten val. Mede door de valpartij zou Alvarado nooit meer de kop van de wedstrijd zien. Na de eerste zandstrook nam Betsema de kop van de wedstrijd. De Texelse toonde haar klasse en na de eerste ronde had ze een mooie voorsprong van tien seconden op Brand en Worst.

Waar Brand in de eerste ronde nog moeite had in de zandstroken ging ze later in de race steeds beter door het zand. Ook Worst ging steeds beter rijden en halverwege de derde ronde zou het Nederlandse tweetal de aansluiting vinden bij Betsema.

Nadat Worst onderuit was gegaan in het zand, versnelde Brand. Betsema kon aansluiten, en later zou ook Worst aansluiten. Ondanks de nodige positiewisselingen in de voorlaatste ronde bleef het drietal samen en moest in de laatste ronde de beslissing vallen. Betsema haakte als eerste af in de zandstrook. Later leek ook Worst te moeten afhaken bij Brand, maar de Nunspeetse wist weer terug te komen bij Brand.

Het leek een sprint te worden tussen Brand en Worst, maar in een van de laatste bochtjes raakte de twee elkaar, waar Worst ten val kwam. Dat zou de beslissing worden en werd Brand voor de eerste keer wereldkampioen in het veld. Worst moet, net zoals vorig jaar, genoegen nemen met het zilver. Het brons ging naar Betsema.

Belofte mannen
Eerder op de dag reden de beloftes bij de mannen ook hun WK. Daarin ging het goud ook naar Nederland. Pim Ronhaar was duidelijk de beste op de zandstroken en won het goud voor zijn landgenoot Ryan Kamp, de wereldkampioen van vorig jaar. Het brons ging naar Timo Kielich uit België.