Black Lives Matter-beweging genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

De Black Lives Matter-beweging is dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het Noorse parlementslid Petter Eide diende de nominatie in, vanwege het wereldwijd verspreiden van de oproep om racisme systematisch aan te pakken. Dat meldt The Guardian. Meer hierover bij het AD.

In zijn nominatie schreef het Noorse parlementslid Petter Eide dat de beweging landen buiten de VS heeft geforceerd om kritisch te kijken naar racisme binnen hun eigen landsgrenzen en deze aan te pakken waar nodig.

'Ik vind dat een van de belangrijkste ontwikkelingen die we hebben gezien in Amerika, maar ook in Europa en Azië, een toenemende strijd tegen rassenongelijkheid,' zei Eide. 'Black Lives Matter is een belangrijke mondiale beweging geworden om raciale onrechtvaardigheid aan te tonen en te bestrijden.'

Eide, die eerder mensenrechtenactivisten uit Rusland en China heeft genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, vertelde dat BLM indruk op hem heeft gemaakt 'door de manier waarop ze mensen uit alle lagen van de samenleving hebben kunnen samenbrengen en mobiliseren, niet alleen Afro-Amerikanen, niet alleen onderdrukte mensen, deze organisatie is heel anders dan hun voorgangers. '

De Black Lives Matter-beweging werd in 2013 opgericht door Alicia Garza, Patrisse Cullors en Opal Tometi als reactie op de vrijspraak van de man die Trayvon Martin neerschoot. BLM kreeg meer bekendheid in 2014 na protesten over de dood van Michael Brown en Eric Garner , en ze waren de aanstichters van de reeks wereldwijde protesten in 2020 na de dood van George Floyd en Breonna Taylor .

Nominaties voor de Nobelprijs voor de vrede worden geaccepteerd van elke nationale politicus , en er mogen slechts 2.000 woorden worden gebruikt om de nominatie te motiveren. De deadline om een nominatie in te dienen is dit jaar 1 februari en dan stelt de commissie eind maart een lijst met genomineerden op. De winnaar wordt gekozen in oktober en de prijsuitreiking staat gepland op 10 december. Er waren vorig jaar meer dan 300 nominaties voor deze prijs, die uiteindelijk werd gewonnen door het "World Food Programme" (WFP).

De commissie kende de prijs aan het WFP toe omdat het 'aandacht wilde vragen voor de miljoenen mensen die lijden aan of dreigen te lijden van honger'. De meest opvallende nominatie in 2020 voor de Nobelprijs voor de Vrede was die van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump .

Trump opnieuw genomineerd door een ander Noors parlementslid, Christian Tybring-Gjedde. Het extreemrechtse parlementslid haalde de rol van Trump aan bij het normaliseren van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten onder de "Abraham Accords", hoewel Eide zei dat hij 'een beetje moeite had om die nominatie te verdedigen' na de oproer in het Capitool van 6 januari toen een menigte Trump-fans de gebouwen van het Amerikaanse Congres  bestormde waarbij vijf mensen omkwamen.

Eide gaf echter aan dat hij niet wilde dat zijn nominatie voor Black Lives Matter werd gezien als een commentaar op de binnenlandse Amerikaanse politiek. En hij verwierp kritiek van rechts dat BLM achter geweld in Amerikaanse steden had gezeten. 'Studies hebben aangetoond dat de meeste demonstraties die door BLM georganiseerd werden vreedzaam zijn verlopen', zei hij. 'Natuurlijk zijn er incidenten geweest, maar de meeste zijn veroorzaakt door de politie of tegendemonstranten.'

Onderzoek door het Armed Conflict Location and Event Data-project in september 2020 toonden aan dat 93% van de Black Lives Matter-demonstraties geen ernstige schade aan mensen of eigendommen heeft veroorzaakt.

De 61-jarige politicus Eide, die sinds 2017 de partij van Socialistisch Links in het Noorse parlement vertegenwoordigt, noemde precedenten van het in Oslo gevestigde Nobelprijscomité dat de strijd tegen racisme erkent. Albert Luthuli en Nelson Mandela ontvingen de prijs respectievelijk in 1960 en 1993 voor hun strijd tegen rassendiscriminatie in Zuid-Afrika, en Martin Luther King ontving de prijs voor geweldloos verzet tegen racisme in de VS in 1964. Mandela deelde zijn prijs met FW de Klerk, de man die opdracht gaf tot de vrijlating van de ANC-leider uit de gevangenis.

'Het is eigenlijk een traditie om dit te doen,' zei Eide. 'Er bestaat een sterke band tussen antiracismebewegingen en vrede, en het is duidelijk dat er zonder dit soort rechtvaardigheid geen vrede en stabiliteit in de samenleving mogelijk  zal zijn."

Zijn schriftelijke nominatie concludeert: 'Het toekennen van de vredesprijs aan Black Lives Matter, als de sterkste wereldwijde organisatie tegen raciale onrechtvaardigheid, zal een krachtige boodschap afgeven dat vrede is gebaseerd op gelijkheid, solidariteit en mensenrechten, en dat alle landen die basisprincipes moeten respecteren. . '